Juicht! Alles wordt beter!

Juicht! Het einde van de recessie is nabij! Niet alleen schieten er steeds meer 'groene scheuten' uit de grond, vooral onder de vorm van beter dan verwachte economische indicatoren. Nu zegt ook het kransje topeconomen van de NABE dat de Amerikaanse economie in het tweede halfjaar opnieuw kan beginnen groeien. De organisatie, voluit National Association for Business Economics, houdt bij die voorspelling wel rekening met een herstel dat trager zal verlopen dan aanvankelijk gedacht. Dat is voornamelijk toe te schrijven aan het feit dat de werkloosheid nog enige tijd zal stijgen.

Op zich is het positief nieuws dat steeds meer indicatoren erop wijzen dat de economie het ergste achter de rug heeft. Dinsdag bleek ook het Belgisch ondernemersvertrouwen opnieuw wat gestegen in mei. Dat wijst erop dat de krimp in het tweede kwartaal minder hard zal zijn dan in het eerste kwartaal. En ook voor de komende kwartalen wordt beterschap verwacht. Maar net als in de VS zal de genezing van de zieke patiënt zeer traag verlopen.

KBC-econoom Bart Van Craeynest omschreef het gisteren treffend: 'Het herstel zal niet aanvoelen als een echt herstel, omdat de groei van de economie niet zal volstaan om de negatieve trend op de arbeidsmarkt te keren.' Met andere woorden, het is zinvoller om te focussen op hoe we de pijnlijke naschokken van de crisis kunnen opvangen, dan op de tafel te gaan dansen van vreugde. En laat nu net de beurzen de voorbije maanden aardig wat gedanst hebben...

Terecht of niet? Het blijft voer voor discussie tot het volgende rondje bedrijfsresultaten. Uit de beschikbare macrodata kunnen we al afleiden dat het tweede kwartaal beter wordt, maar - opnieuw-, slechts een zeer licht herstel zal tonen tegenover het eerste kwartaal. Voorzichtigheid in voorspellingen, beleggingskeuzes blijft dus geboden. Bedrijven, consumenten én beleggers mogen zich schrap zetten voor enkele pijnlijke jaren.

Danone deed dat gisteren al. Door een kapitaalverhoging van 3 miljard euro aan te kondigen. Daardoor valt de nettoschuld/ebitda-ratio terug van 2,7 tot 1,6. Het aandeel van de voedingsgroep werd gisteren afgestraft. Beleggers en analisten stelden zich openlijk vragen over de strategie van het bedrijf. Danone verdedigde zich door te stellen dat het 'proactief' handelde.

Misschien doet het daarmee nog zo geen slechte zaak, gezien het trage herstel dat voor ons ligt. Een analist van Credit Suisse noemde het manoeuver van Danone 'vreemd voor een bedrijf dat voor enkele maanden beweerde dat de balans sterk genoeg was'. Mogelijk is Danone (net als de NABE) gewoon wat pessimistischer geworden over de vooruitzichten voor de economie. En wil het snel kapitaal ophalen nu het sentiment op de markten wat meezit. Misschien lijkt de 'proactieve' zet waar Danone dinsdag voor werd afgestraft, binnen enkele maanden wel een meesterzet.

Peter De Groote

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud