Advertentie

Jürgen Stark schept klaarheid: ja, de rente gaat omhoog

Jürgen Stark, directeur bij de Europese Centrale Bank (ECB), spreekt duidelijke taal in een opiniestuk dat hij schreef voor de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal. De ECB voert op 7 april sowieso een renteverhoging door. Volgens Stark mogen beleggers er niet van uit gaan dat centrale banken Pavloviaanse reageren op alle noodgevallen door meteen het monetair beleid te versoepelen.

Stark zegt letterlijk:

Natuurlijk moeten we rekening houden met de economische impact van de tragische gebeurtenissen in Japan en de geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Maar de financiële markten kunnen niet verwachten dat het monetair beleid versoepeld wordt, als een overhaaste reactie bij noodgevallen.

 

De ECB-directeur spreekt zich ook uit over de heersende perceptie van 'easy money', waarbij economische groei wordt beschermd door de eeuwig lage rentes en gunstige financieringsvoorwaarden. 'Maar dat zal de economische groei zeker niet duurzaam herstellen', aldus Stark.

 Met het opiniestuk reageert Stark waarschijnlijk op de verwarring die er heerste op een recent interview met de Duitse ECB-directeur, dat verschillende persbureaus  totaal tegenovergesteld interpreteerden. Volgens Bloomberg zei Stark dat een renteverhoging begin april niet gegarandeerd was, na de recente gebeurtenissen. Reuters begreep uit datzelfde interview dat de renteverhoging wel zou doorgaan. Na vandaag blijkt dus dat Reuters het bij het juiste eind had.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud