Advertentie

Kan Europa worden gered?

Paul Krugman schreef een lang artikel in The New York Times over de vraag of de euro kan worden gered. Het is een magazineverhaal, dus neem er uw tijd voor om het te savoureren. 

Lees vooral deze post niet verder als u de conclusie nog niet wil kennen. 

Hier komt ze dan, die conclusie: 

De Duitse bondskanslier kreeg alles wat ze wou. Regeringen die niet meer terecht kunnen op de privémarkten krijgen geld van de rest van Europa, maar enkel tegen strenge voorwaarden. Ierland moet op zijn noodhulp 6 procent betalen. Er komen geen eurozone-staatsobligaties. 

Een interne devaluatie dus, en zelfs als het werkt, zal een flink deel van Europa jarenlang in een diepe depressie terechtkomen. 

Maar het is best mogelijk dat de aanpak niet werkt, zelfs niet in de beperkte betekenis dat faillissement en devaluatie kan worden voorkomen, "en het feit dat het niet werkt zal sneller eerder dan later duidelijk worden."

Op dat moment zullen de Europese sterkere landen een keuze moeten maken. Gaan ze de zwakkere landen echt bijstaan, of laten ze het europroject mislukken, waarbij de hele idee van een echte Europese federatie een fatale klap krijgt? 

Sombere woorden, geschreven door iemand die absoluut geen Schadenfreude heeft bij het aanschouwen van de Europese tragedie. 

Maar misschien is hij te pessimistisch, en herstellen zelfs landen zoals Griekenland en Ierland sneller dan hij denkt? Wat denkt u? 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud