Advertentie

Kan iemand Mr G het zwijgen opleggen?

De man wil gewoon niet zwijgen. We hebben het over Alan Greenspan, van 1987 tot 2006 voorzitter van de Federal Reserve (foto Getty Images/AFP). De centrale bankier mag dan al als jarenlange cheerleader van deregulering, 'financiële innovatie' en goedkoop geld als oplossing voor alle crisissen  - eufemistisch gezegd - wat van zijn glans verloren hebben, dat betekent niet dat hij nu nederig op pensioen gaat en bescheiden zwijgt.

Neen, Alan Greenspan veegt in een opiniestuk in de Financial Times de vloer aan met de Amerikaanse Dodd-Frank wetgeving. Met die weliswaar onvolmaakte wetgeving doet Washington tenminste een poging de financiële sector aan banden te leggen, nadat die branche de wereldeconomie eind 2008 aan de rand van de afgrond bracht.

'Het financieel systeem is complexer dan de wetgevers, en zelfs de meeste toezichthouders, denken', schrijft Greenspan. Een holle beschuldiging uit de mond van een centrale bankier die het financieel systeem zo eenvoudig vond, dat hij voor elke crisis een eenvoudige oplossing had: goedkoop geld overvloedig ter beschikking stellen, ook al vloeide het gros van dat geld naar speculatieve koorts op Wall Street in plaats van de reële economie.

Terwijl Greenspans' voorganger Paul Volcker - een centrale bankier wiens reputatie net dat ietsje beter de tand des tijds heeft doorstaan - opmerkt dat 'de flappentapper de enige nuttige financiële uitvinding van de jongste dertig jaar' is, blijft Greenspan een hallucinant geloof in deregulering en financiële innovatie tentoonspreiden.

Herinneren we even aan deze typische Greenspan-quote uit 2005: 'Met deze technologische vooruitgang, halen kredietverstrekkers hun voordeel uit kredietscoremodellen en andere technieken om een bredere spectrum van klanten te bereiken'.

Juist ja, we weten waar die FICO-kredietwaardigheidscores en wiskundige modellen om hypotheken te versnijden en verpakken de Amerikaanse economie hebben bijgebracht. Maar blijkbaar beschouwt Greenspan de financiële crisis die de wereld op de rand van de afgrond brachten, als een 'accident de parcours'.

Zijn geloof in deregulering en de onzichtbare hand van Adam Smith is ongeschonden: 'Met opmerkelijk weinig uitzonderingen (2008, bijvoorbeeld), heeft de globale 'onzichtbare hand' relatief stabiele prijzen, rentes, wisselkoersen en lonen gebracht.'

De overheden - de arme Ierse regering op kop - die nu nog altijd wereldwijd de factuur voor de bankencrisis aan het betalen zijn zullen het graag horen. Voor de belastingbetaler die nog jarenlang uitgeperst wordt om de excessen van de bankenzeepbel af te betalen is het een hele geruststelling dat die zeepbel een 'uitzondering' was.

Soit, ik wind mij te veel op. Maar iemand zou toch moeten Alan Greenspan zeggen dat hij eigenlijk best doet wat alle 85-jarige Amerikanen doen: op pensioen gaan en vanuit een terras in Florida rustig naar de zee turen. Dankzij 'zijn' crisis is het vastgoed in de 'Sunshine State' nu bovendien spotgoedkoop.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde service

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud