Kaper op de kust voor Heineken en Carlsberg?

Hoewel het er aanvankelijk op leek dat Heineken en Carlsberg hun slag hadden thuisgehaald met hun overnamebod op de Britse brouwer Scottish&Newcastle, wordt de hele deal nu plots bedreigd door het opduiken van een derde (of moeten we zeggen vierde?) hond. Volgens marktgeruchten is SABMiller, bekend van het Italiaanse bier Peroni Nastro Azzurro, nu ook concreet geïnteresseerd in S&N.

Echt verrrassend is dat niet. SABMiller had altijd al een oogje op de activiteiten van S&N in de groeimarkten, met het kroonjuweel BBH op kop. Volgens de Alphaville-weblog van de website van de Financial Times, zou SABMiller nu een bod overwegen van 850 pence per aandeel, waarmee S&N wordt gewaardeerd op 8 miljard pond, zo'n 10,6 miljard euro.

Hoe geloofwaardig is dit nu echter? SABMiller liet bij monde van zijn woordvoerder weten niet te willen reageren op marktgeruchten. Niet echt verwonderlijk. De Alphaville-blog van de FT heeft echter zijn waarde al bewezen, toen het gelijk kreeg over het bod van Heineken en Carlsberg.

Toch is er iets met de waarde van het bod waarover gespeculeerd wordt. Die 850 pence per aandeel is namelijk precies het minimumbedrag dat familie-aandeelhouder Hartwell van S&N hanteert om zijn instemming met het bod van Carslberg en Heineken (die 800 pence per aandeel bieden) te herbekijken. De Hartwell-familie bezit 10 procent van de aandelen van S&N, en speelt dus een cruciale rol.

De vraag is dus nu of de geruchten niet eerder komen van iemand die wil proberen om de koers van S&N op te drijven, zodat Heineken en Carlsberg verplicht worden om dieper in de buidel te tasten. Kort nadat het gerucht de marktenzalen bereikte schoot de koers van S&N in ieder geval omhoog, om nu op 809 pence te noteren, een winst van 2,7 procent ten opzichte van de slotkoers van gisteren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud