Advertentie

Kapitalisten aller landen, verenigt u!

Het kapitalisme boet steeds meer aan populariteit in. Dat blijkt uit een opiniepeiling van onderzoeksbureau GlobeScan. Steeds minder mensen vinden het kapitalisme het beste economische systeem.

Wat betreft West-Europa doorbreken alleen Spanje en Duitsland deze trend. Anno 2010 dweept 51 procent van de Spanjaarden met het kapitalisme. In vergelijking met 2002 lopen er 14 procent meer Spaanse fans van het kapitalisme op deze aardkloot rond. Duitsland telt met 69 procent de meeste fans ter wereld.

De populariteit van het vrijemarktsysteem slinkt vooral sinds de financieel-economische crisis van 2008-2009. De crisis deelde rake klappen uit. Niet alleen aan de Griekse regering maar ook aan het kapitalisme als ideologie.

Hoe erg is het gesteld als het kapitalisme anno 2010 meer fans in het communistische China telt dan in de Verenigde Staten? Ter vergelijking: in de Verenigde Staten - ooit de belichaming van het vrijemarktsysteem – vindt slechts 59 procent van de bevolking het kapitalisme het beste economische systeem. In China is dat 68 procent van de bevolking.

West-Europa reageert verdeeld. Duitsland voert – zoals eerder vermeld – de ranking aan. In Frankrijk ziet amper zes procent van de Franse bevolking nog heil in het kapitalistische systeem. En dat terwijl Frankrijk een van de sterkste kapitalistische economieën ter wereld heeft.

Volgens Doug Miller, directeur van het onderzoeksbureau GlobeScan, dreigt het kapitalisme het draagvlak bij grote delen van de bevolking te verliezen.

Wat in de zestiende eeuw als Europees systeem begon, slokte in de 19e en 20e eeuw de rest van de wereld op. Het systeem werd groter en groter tot het in 2008 - moddervet als het was - in elkaar dreigde te stuiken. Miljarden overheidssteun werden in het systeem gepompt. Alleen zo kon het overeind blijven.

Als deze trend zich voortzet, kwijnt de populariteit van het kapitalisme zienderogen weg. De kapitalistische glorietijd lijkt geen lang leven beschoren.  Het is amper 20 jaar geleden dat het communisme implodeerde, volgens westerse vooruitgangsdenkers dé triomf van het kapitalisme.

Voor diegenen die zich bedreigd voelen: kapitalisten aller landen, verenigt u!

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud