KBC aantrekkelijk voor andere financiëledienstenverleners?

"Het nieuwe businessplan zal KBC in staat stellen om een sterke Europese regionale speler te blijven die aantrekkelijk is voor zijn cliënten, werknemers, aandeelhouders en de samenleving waarin de groep actief is", zegt KBC in zijn persbericht. Maar misschien is de groep ook aantrekkelijk voor een overnemer?

KBC gaat prat op zijn Vlaamse verankering. Toch kan de vraag worden gesteld of een regionale speler niet per definitie een prooi wordt voor grote internationale banken die de crisis goed zijn doorgekomen.

Alleen, er zijn niet zoveel banken in dat geval. En misschien blijkt precies nu in deze crisis dat heftige externe groei en grootschaligheid ook grote nadelen hebben. Het is wellicht goed voor KBC dat het zich de komende jaren kan toespitsen op organische groei.

Die organische groei sluit aan bij een bepaald idee over "voorzichtig bankieren", dat de voorbije jaren bij KBC op gespannen voet leefde met een meer flashy opvatting van het métier (gestructureerde derivaten, "financial products").

Alhoewel KBC uiteraard beursgenoteerd is, mag de gehechtheid aan regionale verankering (zelfs aan een coöperatief gedachtengoed) en aan een voorzichtige stijl niet worden onderschat. Die tendensen komen sterker uit de voorbije gebeurtenissen. Zeg nooit nooit natuurlijk, maar de kans dat KBC als regionale speler snel van eigenaars zou wisselen, is klein.

Roland Legrand

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud