Kende u de '1 procent regel' al?

©AFP

De centrale bank van Japan (Nippon Ginko) kocht deze week massaal beurstrackers op die geënt zijn op de Japanse beurs. Die aankoop past binnen ‘Abenomics’, het stimulusbeleid van de Japanse premier Shinzo Abe.

Begin augustus kocht de Japanse centrale bank meer ETF’s dan ooit. Nippon Ginko kocht de eerste zes dagen van augustus voor zo’n 675 miljoen euro aan trackers die de gemiddelde prestatie volgen van de sterindex Nikkei en van de bredere Topix-index. Dat is de grootste aankoop van trackers dat de bank ooit deed.

Door trackers te kopen worden de Japanse aandelen ondersteund. Dat is positief voor het vertrouwen van mevrouw Watanabe. Bovendien kunnen bedrijven zich gemakkelijker financieren bij een positief beursklimaat.

De meeste centrale banken stimuleren de economie op een andere wijze, via een ultralage rente of het aankopen van obligaties. Sinds december 2010 koopt Nippon Ginko rechtstreeks aandelen. Helemaal alleen staat de centrale bank daar niet in. Ook Tsjechië, Zwitserland en Israël kopen lustig beurstrackers.

De massale aankopen begin augustus komen niet op een toevallig moment. De centrale bank van Japan kocht op het moment dat de beurs van Tokio aan het dalen was.‘De centrale bank van Japan hanteert de ongeschreven ‘1 procent regel’. Als ’s ochtends blijkt dat de Nikkei - of Topixbeurs met meer dan 1 procent gaat zakken, koopt de bank trackers op’, zegt een handelaar.

De maatregelen kaderen in het beleid van president Shinzo Abe dat omgedoopt werd als ‘Abenomics’. Dat beleid stoelt op fiscale en monetaire stimuli, en structurele hervormingen. Abe voerde die maatregelen in bij aanvang van zijn tweede ambtstermijn om Japan, na twintig jaar, voorgoed uit de deflatoire malaise te halen.

Investeerders rekenen op de overheid om het tij op de Japanse beurs te keren. Verwacht wordt dat de overheid, naast de aankoop van ETF’s, ook via het pensioenfonds op de binnenlandse beurs zal investeren. De Japanse centrale bank wil tegen het einde van dit jaar voor 25,5 miljard euro investeren in ETF’s, op dit moment staat de teller op 22,8 miljard euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud