'Kern subprimecrisis bij beleggers'

'De kern van de subprimecrisis ligt bij de verkeerde inschattingen van beleggers. Misschien had een verscherpt toezicht wel wat van het misbruik onderschept, maar de crisis zou waarschijnlijk sowieso zijn uitgebroken.'

Dat schrijft Alan Greenspan, de voorganger van Ben Bernanke aan het roer van de Federal Reserve, in een opiniestuk in de Britse krant Financial Times.

Greenspan poogt met zijn bijdrage onder meer de kritiek te pareren van Paul De Grauwe, economie-professor aan de KULeuven. De Grauwe was van mening dat Greenspan met een eerdere verklaring zijn verantwoordelijkheid voor de huidige crisis op de financiële markten uit de weg was gegaan. Greenspan wordt verweten met een reeks renteverlagingen de kiem te hebben gelegd voor de huizenbubbel die aan de basis lag van de crisis op de markt voor rommelhypotheken.

'Financiële toezichthouders moeten vooruitkijken om op problemen te kunnen anticiperen. Maar duidelijkheid over de toekomst creëren om doeltreffend te handelen is moeilijk als er onzekerheid heerst over de actuele situatie', aldus Greenspan op het 'Economists Forum', een forum waarop vooraanstaande economen in discussie gaan.

'Regulatoren focussen meestal op wat eerdere crisissen is voorafgegaan en wat beleggers vergeten zijn. Het is onmogelijk om met enige zekerheid op nieuwe problemen te anticiperen', zegt Greenspan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud