Kiest Buffett voor ethiek of voor de centen?

'Superbelegger' Warren Buffett verkocht deze week naar verluidt het merendeel van zijn belang in PetroChina, het grootste Chinese olieconcern. Het manoeuver van Buffetts investeringsvehikel Berkshire Hathaway kan op veel lofbetuigingen rekenen vanuit linkse hoek. Anderen gaan ervan uit dat er minder nobele beweegredenen schuilgaan achter de aandelenverkoop.

'De superbelegger ontpopt zich tot een man van het gezond verstand', klink het bij groepjes linkse activisten. 'Door uit PetroChina te stappen stopt ook de onrechtstreekse steun aan het misdadige regime van Soedan.' De door de overheid gecontroleerde koepel boven PetroChina is een belangrijke afnemer van Soedanese olie en zou daardoor onrechtstreeks steun verlenen aan het repressieve regime in het land in Noord-Afrika.

Is Buffett na zijn uitstap uit PetroChina plots de nieuwe Al Gore? Analisten hebben er hun twijfels bij. 'Misschien was het wel gewoon tijd om te cashen', luidt het daar. Berkshire stapte in april 2003 in PetroChina aan 22 dollarcent per aandeel. De verkoop zou deze week afgerond zijn aan een gemiddelde prijs van 1,56 dollar per aandeel. Door nu te cashen vloeit er 4,7 miljard dollar terug naar Berkshire.

Mogelijk denkt Buffett dat de Chinese aandelenhausse op zijn einde loopt en koos hij gewoon eieren voor zijn geld. Anderzijds heeft Berkshire het geld niet echt nodig, de firma zit immers op meer dan 40 miljard dollar in contanten waarvoor het maar moeilijk de juiste bestemmingen vindt. Daarenboven noteert PetroChina maar aan 16,5 keer de verwachte winst voor 2008, een prikje in vergelijking met sommige waarderingen van sectorgenoten.

Buffett wou geen commentaar geven over de verkoop. 'Ik kan het niet helpen, maar de situatie in Darfur heeft volgens mij zeker meegespeeld', aldus een fondsenbeheerder. Met de Olympische spelen in Peking voor de deur heeft Buffett gekozen voor een ogenschijnlijk ethische uitstap, maar wellicht kan hij elke vorm van negatieve publiciteit voor zijn geliefde Berkshire gewoon missen als kiespijn.

Peter De Groote

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud