Advertentie
korte metten

Klopjacht

©REUTERS

'Klopjacht'. Dat is vandaag zowat het meest gebruikte woord op de voorpagina's van Nederlandstalige kranten in hun berichtgeving over de zoektocht naar de daders van de aanslag op Charlie Hebdo. De zoektocht domineert een voor de rest eerder rustige nieuwsochtend.

2 tegen een slordige 80.000. De strijd is ongelijk, maar toch slagen de twee broers, die woensdag een bloedige aanslag pleegden op de redactie van het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo, er voorlopig in uit de handen van de immense politiemacht. De zoektocht heeft zich intussen geconcentreerd op een resem dorpen in de regio Picardië, maar leverde voorlopig nog niets op.

Intussen zinderen de gebeurtenissen van woensdag nog stevig na. De Amerikaanse president Barack Obama ging een rouwregister ondertekenen in de Franse ambassade, en de controversiële auteur Michel Houellebecq stopt met de promotie van zijn nieuwe roman Soumission. Die gaat over een fictief Frankrijk onder een islamitisch regime. De officiële verklaring is echter dat Houellebecq het doet uit respect voor zijn vriend Bernard Maris, een van de slachtoffers van de aanslag.

In ons land is het de energiebevoorrading die weer naar het voorplan treedt, nu duidelijk raakt dat dit jaar een reeks gasgestookte elektriciteitscentrales zullen sluiten omdat ze niet langer rendabel zijn. De totale energiecapaciteit die daarmee bedreigd wordt, is goed voor anderhalve kerncentrale. In principe zouden sommige van die centrales geselecteerd kunnen worden voor de 'strategische reserve', die paraat moet staan tijdens verbruikspieken op bijvoorbeeld koude winterdagen, maar dat blijkt niet zo evident.

©BELGA

Ook de NMBS treedt op het voorplan, vandaag. Om te beginnen met de schadevergoeding van 60 miljoen euro die de spoormaatschappij eist van treinbouwer Siemens. Die bouwde de Desiro-treinstellen (zie foto), die intussen een bijzonder kwalijke reputatie hebben opgebouwd wegens de vele technische problemen. 

Spoorbaas Jo Cornu voelt ongetwijfeld de hete adem van voogdijminister Jacqueline Galant (MR) in zijn nek. Want die volgt duidelijk de zaken heel kort op de voet. Vanochtend liet ze immers ook weten een 'dringende evaluatie' te vragen na 'talloze' klachten van reizigers. Waarover die klagen, is niet meteen duidelijk.

 

Ik ben erg ongerust over de talloze klachten van NMBS-klanten. Ik vroeg een dringende evaluatie.— Jacqueline Galant (@jgalant74) January 9, 2015

 

Later vandaag is het nog uitkijken naar het Amerikaanse banenrapport. Die macro-economische indicator wordt door de markten de jongste tijd erg scherp in de gaten gehouden omdat het een van de voornaamste barometers is voor het economische herstel in de VS. Om 14.30 uur Belgische tijd weten we hoe het daarmee gesteld is.

Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud