Komkommertijd is niet meer …. En zeker niet in juli …

Dit is een nieuwe gastbijdrage van Rik Dhoest, institutional asset manager bij Delta Lloyd.

Het nieuws blijft stromen in juli… Leerde men ons trouwens vroeger ook niet dat de schriftgeleerden, farizeeërs, tollenaren en pennenlikkers hun koffers pas pakten in de ‘chiquere’ augustusmaand?

Wat er ook van moge zijn, de julimaand wordt gevoed door de Q2 resultaten. Deze starten traditiegetrouw met Alcoa (gemengd maar tekenen van uitbodeming naar de toekomst).

We onthouden goede resultaten van Caterpillar, Coca Cola en slechte resultaten van o.a. Nokia en Microsoft. Daarnaast wisselen doemdenken en euforie zich om de haverklap af.  Deze week ben ik alvast geïnteresseerd in de ‘vallende’resultaten van Bekaert, Delhaize, Belgacom en Melexis.

En voor 6 augustus ga ik niet ‘slapen of rusten’ want ik wacht angstvallig op de KBC-resultaten, met hopelijk wat duiding over de op stapel staande herstructureringen.  Nu augustus ons op de hals zit, nemen we ook afscheid van de Tour de France.

De Tour waar Boonen in kwam, maar nog sneller terug verdween. De Tour waar ‘de contador’ (boekhouder, teller)  Cadel Evans, nukkig, arrogant en stijlloos geconfronteerd werd met zijn eigen beperkte mogelijkheden, waar een jonge Belg aan het venster kwam kloppen, waar de oude God derde werd en ‘de Conquistador’ Bert Contador de nieuwe God en heerser werd. Verder onthouden we alleen nog Cavendish, Cavendish en Cavendish ….(6x).

Ik voel mij zo alleen, zo alleen in de wereld (Will Tura)

Enkele bekenden en minder bekenden verlieten ons.  Ik denk hierbij aan Hilde (met zelfde voornaam als mijn veel te vroeg en onverwacht overleden vriendin enkele jaren geleden) Rens (Yasmine). Als liefhebber van het betere luisterlied had zij mijn hart gestolen.

Ze schopte het in haar carriere van hiphop tuttebel tot een grote dame met als hoogtepunt een CD waarin ze liedjes van Leonard Cohen in het Nederlands vertaalde en vertolkte.  In  het land van Poetin werd weer eens een journalist koelbloedig monddood gemaakt. (Gelukkig gaan ze in België nooit zo ver, wat niet betekent dat selectieve censuur niet zou bestaan).

In mijn naaste leefwereld verloor een bevriend bankier zijn strijd tegen die verdomde ziekte K. In het leven wordt men toch veel te dikwijls zwaar op de proef gesteld. Een partner of je kind verliezen, blijft nazinderen tot het eind der dagen van het leven.

In de werkwereld waar ik vertoef, zie ik de laatste maanden meer en meer vrienden, kennissen uit onze sector verdwijnen. Onheilspellende berichten over Commerzbank private banking in België, geruchten over de verkoop van Private banking van ING, het vertrek van ING Asset management naar Den Haag, het begin van de opkuisoperatie van de marktenzaal van Fortis in Brussel door BNP?, het recentelijk opdoeken van het team sell-side analisten van Dexia, ontslagen en herstructureringen bij Dexia Asset Management in België, fusies van fondsen en herstructureringen bij KBC Asset management in Brussel. Meer en meer wordt Brussel een dorre stad. En waar eindigt dit?

Het KBC-aandeel kende in de maand juli een zeer grillig en volatiel verloop en we zijn er niet gerust in.  Momenteel noteert het aandeel rond de 14 euro.  In maart kende het aandeel zijn historisch dieptepunt van 5.50 euro. Begin juli noteerde het aandeel 10.31 euro.  CDO-rechtzaken blijven KBC boven het hoofd hangen.

De twijfel over de economie in Oost-Europa (Hongarije, Polen, Rusland) blijft KBC parten spelen. Wij zijn zeer benieuwd naar de evolutie van de ‘non-performing loans’ daarginds. Ten derde blijven we onzeker over de herstructureringsplannen die de groep momenteel uitwerkt.

We hopen toch dat KBC minstens op 6 augustus een tipje van de sluier zal lichten.  Dat de bankencrisis nog niet achter de rug is, wordt trouwens bewezen door nieuwe onheilspellende berichten uit de VS, waar het grootste bankfaillissement van 2009 dreigt in de VS met de Texaanse bank Guaranty Financial Group.

Vlaanderen mijn land. Habemus Papem

Op de vooravond van het Vlaamse Feest, kwam er witte rook uit de schoorsteen. We hadden een nieuwe Vlaamse regering.  Mag ik toch eventjes melden dat ik meer en meer begrijp waarom Fortis niet kon worden genationaliseerd. Is er dan geen kwaliteit in het parlement dat men nu telkens ministers elders moet gaan halen?

En de ervaring leert dat buitenstaanders niet per defenitie aarden (cfr. M.Officiers en de ex-topman van Volvo Gent) in het verleden.  Hopelijk zitten er op dit regeringsschip niet al te veel muiters en blijven de ministers eens een langere periode op post.

Wel hoera voor de economisten… de nieuwe N-VA minister wordt bijgestaan door een hoogleraar economie.  De Belgisch-gezinde economisten worden nog in de wachtkamer gestopt momenteel.

Geen zware 11-juli toepsraken van de voorvechters van het terziele gegane kartel.  In tegendeel Yves Leterme zat op 11 en 12 juli in de Tour bij Lotto, net als onze vroegere minister, die door Koen Meulenaere wel zou kunnen worden genoemd als Inge Vergoudte…..

Een nieuwe lente , een nieuw geluid

Tijdens de maand juli speurde ik wel af en toe rond in het veld. Ik bezocht de schitterend omgeturnde ‘precious metals’ fabriek van Umicore in Hoboken met de zeer geëngageerde  plant manager de heer Francis Vanbellen.

Daarnaast kwam ik ook in contact met de nieuwe CFO Mel de Vogue van Tessenderlo.  Hij is sinds kort op post en maakte een schitterende indruk. Het momentum is er momenteel niet , maar de plannen rond herstructeringen, kostenbesparingen zullen samen met het aantreden van de nieuwe CEO vanaf 1 januari geen windeieren leggen.  Naast het dividendrendement en de boekwaarde van ongeveer 32 euro kunnen we ook niet kijken.

De aanstelling van de nieuwe CFO Johan De Lille  voor België bij Delhaize lijkt ook zijn vruchten af te werpen.  Delhaize heeft weer de wind in de zeilen. Kwaliteit was al gekend bij Delhaize maar nu blijkt men ook meer en meer de inspanningen inzake prijzen bij Delhaize te gaan honoreren.

Navraag bij enkele winkelmanagers leren mij ook dat de opgezette voetbalactie door de nieuwe CFO (bonnen voor alle abonnementhouders in de Belgische eerste klasse) veel nieuwe klanten opleveren, alsook de koopsom van de mandjes de hoogte in jagen. Vraag is natuurlijk of deze positieve evolutie in België het mogelijk slabakkende Delhaize Amerika (onderhevig aan de Amerikaanse economie natuurlijk) zal kunnen compenseren.

Sedert enkele maanden draag ik het aandeel Nyrstar hoog in het vaandel.  Met een boekwaarde van rond de 8 euro, cash op de balans, net opgehaald geld via de convertibele obligatie en de aanstelling van een nieuw management onder leiding van Roland Junck heeft dit bedrijf volgens mij de wind in de zeilen.  Junck wil opnieuw ondergronds gaan en ziet in de crisis buitenkansen om goedkoop zinkmijnen te kopen (zie artikel in De Tijd het voorbij weekend).

Schrijven om te schieten – Schoenmaker blijf bij je leest…

In de moderne Nederlandse literatuur wordt schrijven om te overleven soms als een trend aanzien. De mens moet er bij zichzelf de hond van Pavlov afkrijgen, afstand nemen van bepaalde regels door de gevestigde machten gecreëerd om zichzelf in stand te houden.

Het kan de mens helpen uit zijn eigen problemen te geraken en te graven naar meer bewustwording. Welnu, de onderzoeks-beleggers-journalist , tevens winnaar van de Strijd der strategen in de Tijd vorig jaar met name Thierry Debels gaat een boek schrijven over zijn jaar bij Jean-Marie Dedecker.

Naast strateeg, auteur van beleggersboeken was hij namelijk ook half-time parlementaire medewerker bij Lijst Dedecker. Mogelijk heeft hij daar een strategische fout gemaakt, gezien zijn nood in extenso de overwinningsnederlaag van 7 juni te beschrijven. Wordt vervolgd. Ik denk alleen nog aan de uitspraak van Bart De Wever : ‘De Wetstraat is een straat vol haat en nijd. Hoed je als je boven het maaiveld komt.’

Beursspecialist en verdediger van vele Fortis-beleggers enkele maanden geleden, Paul Huybrechts heeft het eerste deel van de biografie van Hugo Schiltz geschreven.  In het eerste deel werd hij hierbij geholpen door de dagboeken die de jonge Schiltz bijhield tot 1952.

Volgens sommige kunstcritici , maakte Huybrehts in dit boek enkele geschiedkundige fouten. Hij had het bijvoorbeeld over een Tsjechoslovaakse kardinaal , terwijl dit in werkelijkheid een Hongaar was.  De vernoemde Britse Chamberlain was geen Minister van Buitenlandse zaken, maar wel Premier.

Schoenmaker blijf bij je leest. Hopelijk ging de heer Huybrechts wel wat secuurder te werk om zijn visie over Fortis te formuleren? Enfin, het boek  lijkt wel vlot geschreven alhoewel het door sommigen als te langdradig wordt beschouwd. 

De juli-maand zit er bijna op. Gezien de volatiele markten, zal een komkommer-maand ons in augustus wellicht ook niet gegund worden.

Rik Dhoest
Delta lloyd bank

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud