Advertentie

Koper: een spel voor traders

Grondstoffen. Het blijft een speciale wereld. De helft van de wereldwijde voorraad koper zit in handen van één handelaar, zo lees ik in onze krant. 

Die stopt het koper in exchange traded funds (ETF’s) of beursgenoteerde beleggingsfondsen. Die worden vervolgens doorverkocht aan professionele beleggers. ‘Een feestje waar de particuliere belegger pas op uitgenodigd wordt als het al in volle gang is’, reageert Paul Huybrechts, de voorzitter van de Vlaamse Federatie van Beleggings- clubs en Beleggers (VFB).

Ook wordt Charles Kernot van Evolution Securities geciteerd. Die schrijft de koersrecords toe aan de groei van opkomende markten zoals China, aan pensioenfondsen die hun rendement willen opkrikken en aan partijen die goedkoop geld opnemen in dollar en vervolgens investeren in speculatieve activa zoals koper. 

Dat maakt de hele handel heel kwetsbaar. Dreigt er een hogere rente, een tegenvaller in China, dan kunnen de professionele partijen hun kar heel snel keren. 

WSJ MarketBeat merkte iets interessants op: Goldman Sachs schrijft de koperkoerstijging toe aan de hogere vraag en achterblijvend aanbod, aan de kwantitatieve versoepeling in de VS, de lancering van ETF'en de Chinese import. Hun raming voor de gemiddelde prijs in 2011/2012 gaat naar 4,25 dollar / 4,15 dollar per pond komende van 3,50 dollar / 3,75 dollar eerder.

Maar... op de Comex noteert koper nu aan zo'n 4,28 dollar per pond. Matt Phillips stelt zich dan ook de vraag of lijkt Goldman de koperwinsten niet beschouwt als een fenomeen op korte en middellange termijn. 

Lees ook: In Copper We Trust. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud