blog

KORTE METTEN | Kindjes

©Photo News

De vakbonden in ons land hebben de jongste tijd iets weg van kindjes die niet willen spelen met diegenen die ze niet leuk vinden. Bij de NMBS is dat topman Jo Cornu, op federaal vlak zijn dat de excellenties van Open VLD en N-VA. Dat zal onze nu al tanende ster op het vlak van ondernemersklimaat niet bepaald helpen.

Dat de sociale relaties tussen ondernemers, politici en vakbonden de jongste tijd gespannen zijn, is een understatement van formaat. De vakbonden zijn volop aan het mobiliseren voor hun hete herfst, die officieel wordt afgetrapt op 6 november met een grote betoging, met als grote finale een nationale staking op 15 december.

De raad van bestuur hield woensdag een vergadering om 8 uur en besliste unaniem om Christopher A. Viehbacher te verwijderen als CEO van Sanofi. Bijgevolg diende Viehbacher zijn ontslag in als bestuurder. De raad van bestuur bedankt Viehbacher voor al het verrichte werk gedurende de voorbije 6 jaar, die de groep heeft toegelaten om door een gevoelige en belangrijke transitiefase te gaan.
De raad van bestuur van Sanofi

Maar dat belet niet dat de sfeer nu al bijzonder verhit is geraakt. Bij de NMBS hebben de vakbonden het sociale overleg opgeblazen. Al stellen ze eerder dat het topman Jo Cornu is die dat gedaan heeft. Cornu gaf maandag enkele interviews, waarin hij aangaf dat het NMBS-personeel best wat meer zou werken voor het loon dat ze nu krijgen. De vakbonden eisen nu eerst duidelijkheid over de besparingen bij het spoorbedrijf, voor ze weer rond de tafel willen gaan zitten.

Ook met de federale regering moet er rond een tafel gezeten worden, om te bekijken hoe de besparingsmaatregelen die de regering van premier Charles Michel concreet moeten uitgewerkt worden. Maar niet iedereen is daar welkom voor de vakbonden. Zij willen enkel vergaderen met Michel en minister van Werk Kris Peeters. De vicepremiers van Open VLD en N-VA, Alexander De Croo en Jan Jambon, blijven beter weg, klinkt het. Een weinig constructieve houding, die iets kinderachtig over zich heeft.

 

'Mama, ik wil niet naast Jan en Alexander zitten!' @tijd: Vakbonden willen N-VA en Open VLD niet bij overleg' http://t.co/pWqvdyRcRX”— katrien verstraete (@katrienver) October 29, 2014

 

Het zal de reputatie van ons land bij ondernemers niet meteen deugd doen. Een reputatie waar overigens best nog wel wat werk aan is. Dat blijkt uit de nieuwste barometer van de Wereldbank. Ons land valt daarin terug tot de 42ste stek, een verlies van 2 plaatsen in vergelijking met vorig jaar. Het gaat hard voor België, dat in 2008 nog op de 19de plaats stond in die rangschikking. Helemaal onbesproken is de lijst van de Wereldbank overigens niet. China is zoals steeds niet te spreken over zijn zwakke score (90ste) en vraagt al geruime tijd om gewoon niet meer in de lijst opgenomen te worden. Ook best wel een kinderachtige reactie, nu we er zo bij stilstaan.

Christopher Viehbacher moet opkrassen als CEO van farmabedrijf Sanofi. ©REUTERS

Op bedrijfsvlak is het eerder rustig gebleven vanochtend. Bij luchtvaartmaatschappij Air France-KLM  is de in Nederlandse media voorspelde hakbijl niet gevallen. De schade van de pilotenstaking bij Air France, die het bedrijf 330 miljoen euro operationele winst kostte, wordt niet opgevangen met een zware ontslagronde, maar met het uitstellen van investeringen en een 'strikte' kostenbeheersing. Afwachten of dat zal volstaan.

Bij Sanofi  valt er wel een hakbijl, maar dan wel een heel precieze. Zo ongeveer op de nek van topman Christopher Viehbacher. Die wordt afgestraft voor de zwakke prestaties van het farmabedrijf. Sanofi publiceerde deze week erg zwakke kwartaalcijfers, die vooral een gevolg zijn van haperende verkopen van zijn insuline, nochtans de voornaamste winstmotor van de groep. En daar krijgt de CEO nu de rekening van gepresenteerd.

Viehbachers ontslag werd door het bedrijf wel erg cynisch meegedeeld. We geven u die mededeling bij wijze van afsluiter nog even mee. Vrij vertaald leest die als: 'Bedankt, maar gelieve nu op te rotten.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud