korte metten

KORTE METTEN | Krediet

Premier Charles Michel moet rekenen op wat goodwill van Europa om te vermijden dat ons land weer op het strafbankje belandt vanwege het begrotingstekort ©BELGA

Deze dinsdagochtend bracht een rist kleiner en groter bedrijfsnieuws. Daarnaast zijn er nieuwe budgettaire kopzorgen voor ons land en heeft Unizo-topman Karel Van Eetvelt nog wat extra olie op het vuur van de vakbonden gegooid door het tijdskrediet op de korrel te nemen.

We hadden deze Korte Metten ook kunnen aftrappen met de trading update van TiGenix. Maar onze maag kon het niet aan om zo vroeg al diep in te gaan op de wereld van middelen tegen perianale fistels. Wie toch nieuwsgierig is, verwijzen we door naar het artikel terzake. Een zoekopdracht op Google zouden we u dan weer niet aanraden.

Maar de rode draad doorheen het nieuws is krediet in alle mogelijke vormen. Het krediet dat België heeft bij Europa bijvoorbeeld, nu het erop lijkt dat ons begrotingstekort op 3 procent van het bbp zal uitkomen. Dat is immers te veel voor de Europese Commissie, die een tekort eist dat onder die symbolische grens ligt. Het valt nog af te wachten of België daarmee op het strafbankje zal terechtkomen. Alles hangt af van hoeveel krediet ons land krijgt van de nieuwe Europese Commissie.

De regering-Michel kan hopen op goodwill vanwege de budgettaire inspanningen die ze levert. Dat staat in contrast met landen met grotere problemen zoals Italië of Frankrijk. De regering mikt overigens zelf op een tekort van 2,9 procent. Het wordt dus een dubbeltje op zijn kant.

Intussen neemt Unizo-topman Karel Van Eetvelt een ander soort krediet in het vizier: het tijdskrediet. Volgens Van Eetvelt gaan de maatregelen om dat tijdskrediet in te perken niet ver genoeg. De nieuwe regering hervormde dat stelsel, door bijvoorbeeld de uitkering voor niet-gemotiveerd tijdskrediet - dat vaak wordt weggezet als een soort van betaalde vakantie om op wereldreis te gaan - te schrappen.

Van Eetvelt wil verder gaan, door ook het totale budget voor alle vormen van tijdskrediet af te toppen op 600 miljoen euro, in plaats van de huidige 830 miljoen. Een dergelijk ballonnetje durven wij geen lang leven toeschrijven in een week waarin de vakbonden mobiliseren voor de eerste grote afspraak van hun hete herfst, de nationale betoging op donderdag.

En dan komen we uit bij krediet in de pure betekenis van het woord. Luierfabrikant Ontex haalt geld op met een obligatielening en enkele kredietfaciliteiten. Daarmee wordt in totaal 730 miljoen euro vers geld getankt, dat Ontex grotendeels gaat gebruiken om bestaande obligatieleningen vervroegd terug te betalen. In de marge van dat nieuws gaf Ontex al voorlopige kwartaalresultaten vrij. Daaruit blijkt dat de omzetgroei sputtert, maar zonder impact op de winstgevendheid.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud