KORTE METTEN Marathon

Siegfried Bracke heeft het nog niet onder de markt gehad in zijn eerste dagen als voorzitter van de Kamer ©BELGA

We hebben de laatste tijd iets met marathons. Marathonvergaderingen om een nieuwe federale regering te vormen, marathondebatten in de Kamer over het regeerakkoord, en een dreigende stakingsmarathon als protest tegen dat akkoord. En dan is het nog afwachten of de beurzen een marathon naar beneden gaan inzetten.

'Wij hebben er nog altijd goesting in', sprak Groen-fractieleider Kristof Calvo vanochtend op Radio 1. Maar zijn stem verraadde de vermoeidheid na een marathondebat over het federale regeerakkoord in de Kamer. Maar ze waren nog maar met een stuk of 30, die kamerleden met goesting. En een mens kan zich afvragen hoeveel zin een debat van meer dan 20 uur nog heeft. 'Wat wij hier doen, is niet gezond', orakelde Maya Detiège (sp.a) in de loop van de nacht.

En het is nog niet afgelopen. De parlementairen krijgen nu enkele uren rust, alvorens ze later vandaag mogen herbeginnen over het thema Asiel en Migratie. De portefeuille van N-VA'er Theo Francken, die zich volgens ons intussen stilaan aan het informeren is over dat 'right to forget' bij Google. Want nu hebben ze nog een oude Facebook-status van de man opgediept, die niet meteen getuigt van een overdosis gezond verstand als politicus.

De status in kwestie staat niet meer op Franckens Facebook-profiel, maar de collega's van Het Nieuwsblad hebben er wel nog een afbeelding van teruggevonden. Oordeelt u vooral zelf:

De intussen verwijderde Facebook-status van Theo Francken ©Het Nieuwsblad

Intussen is de 'hete herfst', die de vakbonden hebben aangekondigd, al een klein beetje begonnen. En wel bij Delhaize , al speelt daar uiteraard in de eerste plaats de zware herstructurering die de supermarktgroep wil doorvoeren. Nu duidelijk wordt wat de directie precies voor ogen heeft aan inleveringen van het personeel, zijn de eerste stakingen al uitgebroken. Voorlopig beperkt het zich tot de depots in Zellik en Ninove, maar de kans is groot dat de komende dagen heel wat winkels gesloten zullen blijven.

En hoe gaat het intussen op de beurzen, vraagt u zich af? Wel, er is sprake van beterschap. De beurs in Tokio moest nog aan de slag met de verkoopgolf die gisteren over Europa en de VS trok. Maar bij de opening van de Europese beurzen vanochtend lijken bodemvissers aan de slag te zijn gegaan. Een typisch verschijnsel na een 'selloff' zoals we die gisteren zagen. In zo'n paniekbeweging worden heel wat aandelen afgestraft, waarvan beleggers de volgende dag beseffen dat ze eigenlijk een koopje zijn geworden. Die koopjesjacht helpt ook de Bel20 voorlopig aan een bescheiden winst.

UPDATE: Dat heb je al eens met een stuk dat verschijnt bij de opening van de beurzen. De openingswinsten zijn intussen al in rook opgegaan. Deze marathon is duidelijk nog niet gelopen.

Dat komt echter wat aan de late kant voor Euronav . De tankerrederij kondigde gisteravond aan dat het zijn plannen voor een beursgang op Wall Street 'voor onbepaalde tijd' uitstelt. De reden ligt voor de hand: in het huidige beursklimaat is het geen goed idee om met nieuwe aandelen naar beleggers te stappen, en al zeker niet van een bedrijf dat in de frontlinie staat van een zwakke globale economie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud