KORTE METTEN Toekomstmuziek

De zinksmelterij van Nyrstar in Port Pirie. ©nyrstar

The future is bright. Of dat zijn de in Brussel genoteerde bedrijven Delta Lloyd en Nyrstar toch verplicht te geloven.

'Delta Lloyd Bank België is een gezonde, rendabele business, die perfect in staat is om onafhankelijk binnen te groep te opereren. We hebben alle vertrouwen in de toekomst van de bank en en geloven dat deze beslissing continuïteit en duidelijkheid verschaft voor klanten en werknemers.'

Aan het woord is Delta Lloyd-CEO Niek Hoek. Dezelfde Niek Hoek die al een jaar aan het leuren is met Delta Lloyd Bank België. Maar de Belgische bankdochter geraakt niet verkocht, en wordt dus maar bijgehouden. Kan gebeuren. Hoeft zelfs geen probleem te zijn.

Maar als je een jaar van iets probeert af te geraken en het faalt, wordt dit soort managementspeak nogal overbodig. Hoek klinkt als een echtgenoot die zijn vrouw wou verlaten, maar omdat hij geen vervanging vond plots weer 'alle vertrouwen heeft in de toekomst van het huwelijk'.

Wie ook verplicht vertrouwen heeft in de toekomst, is de Nyrstar-top. Om de herontwikkeling van de zinksmelterij in het Australische Port Pirie te bekostigen, verkoopt het bedrijf de toekomstige zilverproductie - van bij de verwachte heropstart in 2016 tot eind 2019 - voor 120 miljoen Australische dollar (omgerekend ongeveer 79 miljoen euro).

Na een eerdere kapitaalverhoging - aan bradeerprijzen - is daarmee het tweede deel van de financiering rond. Voor deel drie is het wachten op een nog steeds mysterieuze derde investeerder. Komt goed in de eerste helft van 2015, aldus Nyrstar. We zeiden het al: geloof in de toekomst.

Belangrijk lokmiddel voor derden-investeerders is wel dat de Australische kredietverzekeraar EFIC zich met 's lands AAA-kredietscore borg stelt. Belangrijk, want Nyrstar zelf moest recent een rendement van 9 procent bieden om kopers te vinden voor zijn schuldpapier. Wie weet staan de Australiërs straks te vechten om te mogen investeren in Nyrstar.

OK, die laatste zin was een excuus om dit streepje Australië mee te kunnen geven:

Maar passons. Er was nog nieuws hedenochtend. Het broeit in de palmoliesector, waarin ook het Belgische Sipef actief is. Sime Darby heeft daar 7,15 pond per aandeel veil voor concurrent New Britain Palm Oil, goed voor een premie van 85 (!) procent. Interessant, zeker omdat waarnemers zich sterk maken dat er een consolidatieronde op gang komt in de palmolie. Gebrek aan landbouwgrond en nieuwe regels over eigenaarsschap in Indonesië zouden daarvoor het klimaat scheppen.

Nog straf nieuws. De financiële bollebozen die de 'bad bank' van Fortis opkuisten, starten een eigen bedrijf dat onder andere portefeuilles met complexe beleggingen zal doorlichten. Zoals het er nu naar uitziet, hebben de heren een gouden timing. De vraag naar advies over maffe herverpakte producten zou wel eens snel kunnen stijgen. 

Dat zit zo. Omdat de ECB banken aanspoort om hun balansen in te krimpen, is de kredietverlening in Europa verstopt. Om daar een mouw aan te passen, wil de ECB daarom op andere manieren de kredietverlening stimuleren. Dat gaat echter maar als er ook een liquide markt is voor herverpakte kredieten, waarop 'niet-banken' als verzekeraars, pensioenfondsen en hefboomfondsen zich dan als lemmingen kunnen storten. Daarom treedt de ECB binnenkort zelf op als 'market maker' voor die beleggingsproducten, door 'asset backed securities' op te kopen.

Met zo'n ABS hoeft op zich niets mis te zijn. Maar het kan wel, zo maakte de financiële crisis duidelijk. Advies over wat er in zo'n beleggingsproduct zit, zou dus wel eens snel waardevol kunnen blijken. Want probeer zelf maar eens in te schatten of zo'n boel herverpakte Finse autokredieten een veilige belegging zijn of niet. Zoals Jacques Straetmans, ex-voorzitter van Royal Park, mooi verwoordt:

Op zich is niets mis met de techniek, als de onderliggende waarden correct zijn. Als de slager echter slachtafval in de vleesmolen draait, krijg je worsten waar mensen ziek van worden
Jacques Straetmans
Ex-expert RPI

En dan nog dit: de onderhandelaars geraken het voorlopig niet eens over de verdeling van de postjes in de federale regering. Zou dat iets te maken kunnen hebben met de geldingsdrang van Didier R., die naar verluidt én Buitenlandse Zaken én Ontwikkelingssamenwerking én Buitenlandse Handel wil? We kunnen het alleen maar vermoeden. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud