KORTE METTEN Virus

Een dokter demonstreert beschermkledij in het universitair ziekenhuis van Groningen ©AFP

Ryanair vaart wel bij onze zuinigheid, Publicis doet een grote overname in de VS, Option sluit een interessante deal met USRobotics en op Zaventem is mogelijk iemand met ebola geland.

Het moest er vroeg of laat van komen: een potentieel ebolageval in ons land. Een passagier die met Brussels Airlines uit Sierra Leone kwam, vertoonde tijdens de vlucht symptomen die kunnen wijzen op het gevreesde virus. Terstond werd op Zaventem de ebolaprocedure opgestart. Maar geen paniek, de patiënt was gewoon aan het overgeven en had geen koorts. Van de overige passagiers op de vlucht worden de namen bijgehouden, zodat ze kunnen gecontacteerd worden mocht het effectief ebola zijn.

Ebola houdt nu wel lelijk huis in West-Afrika en boezemt velen angst in, maar er zijn epidemieën die veel meer slachtoffers maken en helaas veel minder aandacht krijgen. Om die te helpen bestrijden tast Bill Gates nu in zijn buidel. Hij tovert meer dan 500 miljoen dollar boven, geld dat in de eerste plaats zal gebruikt worden om malaria te bekampen. De gift van de voormalige Microsoft-voorzitter is ongetwijfeld een van de grotere in de strijd tegen epidemische aandoeningen.

Tegenover gulle Bill steekt Michael O’Leary schril af. De ontembare topman van Ryanair wordt rijk van onze krenterigheid. Dat de Europese economie blijft slabakken, daar maakt hij zich dan ook totaal geen zorgen over, wel integendeel. Meer reizigers zullen nu voor zijn budgetmaatschappij kiezen, redeneert hij. En daar profiteert Ryanair dan weer van. De Ierse vlieger met de krappe zitplaatsen en het gevangenisdieet aan boord verhoogt dan ook zijn winstverwachting voor het lopende boekjaar (tot 31 maart 2015).

Daar kan het Leuvense Option nog niet mee uitpakken. Maar vanmorgen was er toch ogenschijnlijk positief nieuws over het technologiebedrijf. Een Amerikaans bedrijf, USRobotics, gaat producten van Option verkopen onder zijn eigen merknaam. Om welke producten het gaat en hoeveel het contract kan opleveren, is niet bekend. Beleggers reageren in ieder geval opgetogen en sturen Option meer dan 10 procent hoger.

Publicis zakt dan weer ruim 3 procent. De Franse advertentiegigant telt 3,7 miljard dollar neer voor het Amerikaanse Sapient, een specialist in digitale marketing en communicatie. Na de mislukte overname van Omnicom – in augustus 2013 aangekondigd en in mei van dit jaar geannuleerd – een nieuwe kans voor Publicis om sterker te groeien. Vanzelfsprekend tegen een stevige kostprijs.

Een van de meest ophefmakende aankondigingen van de regering-Michel was dat de pensioenleeftijd wordt opgetrokken tot 67 jaar. Maar volgens minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine zal het allemaal zo geen vaart lopen. Hij schat dat na de hervorming slechts 1 Belg op de 10 tot zijn 67ste aan de slag zal blijven. Enerzijds omdat vervroegd pensioen mogelijk blijft, anderzijds omdat mensen met een zware job of een lange loopbaan eerder mogen gaan.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud