Kredietcrisis goed voor Amerikaanse spaarder - update

De kredietcrisis zorgt voor onaangename neveneffecten bij banken. Daar wijst een artikel in The Wall Street Journal dinsdag nogmaals op. Doordat heel wat financiële instellingen naarstig op zoek zijn naar cash om verliezen op risicovolle beleggingen af te dekken, kunnen ze de rente op hun spaarboekjes niet omlaag halen. En dat terwijl de richtinggevende basisrente van de Fed wel al driemaal omlaag ging sinds september.

Eindelijk nog eens goed nieuws voor de Amerikaan! Een huis dat almaar minder waard wordt (bleek vandaag nog maar eens uit de koopopties) en kredietvoorwaarden die verstrakken. Terwijl vooral op die eerste twee gefocust wordt, biedt Countrywide Financial op een termijnrekening van een jaar wel nog altijd een rente van 5 procent. Best aardig, want meer dan staatsobligaties en 75 basispunten boven de federal funds rate.

De reden voor de Amerikaanse bankenvrijgevigheid is eenvoudig: op zoek naar cash hebben banken plots wel een hoog rendement veil voor de spaarder. Ziet u het onze Belgische grootbanken al doen? Een mens zou spontaan gaan hopen op een vleugje kredietcrisis in ons eigen bankenlandschap.

Slecht nieuws voor de banken (en hun aandeelhouders) weliswaar, want hun core-business, winst maken op het verschil tussen de rente op binnenstromend spaargeld en de kosten die ze aanrekenen om geld te ontlenen staat onder druk.

En eigenlijk klopt de titel van dit stuk niet helemaal. Want welke Amerikaan die met een huis zit dat niet afbetaald raakt, heeft nog centen over om te sparen...

Update: ondertussen blijkt dat Countrywide Financial keldert op de beurs. Persbureau Bloomberg meldt dat de instelling werkt aan een Chapter 11, dus een bescherming zou aanvragen tegen de schuldeisers. In die omstandigheden is er wel meer nodig om spaarders te overhalen er hun geld te beleggen.

Peter De Groote

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud