Kredietperikelen baren Blackstone geen zorgen

Blackstone, een van de grootste private-equitygroepen ter wereld, zag zijn nettowinst over het tweede kwartaal verdrievoudigen tot 774 miljoen dollar. Ondanks de huidige perikelen op de kredietmarkten blijft CEO Stephen Schwarzman 'vol vertrouwen dat investeerders in Blackstone's fondsen op superieure langetermijnopbrengsten kunnen rekenen'.

Het moet gezegd dat niet iedereen die mening is toegedaan. Het aandeel Blackstone verloor sinds zijn beursgang al goed 20 procent van zijn beurswaarde. Ook vandaag gaat Blackstone - op een opnieuw door kredietzorgen negatief gestemd Wall Street - stevig in de min. Wel haalde de Amerikaanse durfkapitalist recent 21,7 miljard dollar op, een bedrag waarmee Blackstone het vorige record van Goldman Sachs (20 miljard dollar) van de tabellen veegt.

Het private-equityfonds engageerde zich al om twee derde van dat bedrag uit te geven (onder andere aan de overname van mediagroep Nielsen (ex-VNU) en de hotelgroep Hilton). Over een nieuwe fondsenwerving werd tijdens de toelichting van de kwartaalcijfers echter met geen woord gerept. Nochtans ziet Blackstone traditioneel in actie als het nog maar 25 procent van zijn vuurkracht over heeft.

Geen nood, volgens Blackstone is de crisis op de schuldmarkt zelfs een zegen voor de groep. 'Kleinere rivalen worden uit de markt geduwd en dat geeft ons de wind in de zeilen', aldus Tony James, de topman operaties van Blackstone. 'Door onze omvang krijgen we onze deals makkelijker gefinancierd', klinkt het enthousiast. Ook de dreiging dat Blackstone binnen vijf jaar in een minder gunstig fiscaal klimaat zou kunnen terechtkomen (onder andere de Democraten in de VS willen de opbrengsten van private-equityspelers zwaarder belast zien), wuifde de Blackstone-top weg. 'De vrees daarrond zit al genoeg in onze aandelenkoers verrekend.'

Wellicht baren de westerse kredietperikelen Blackstone wel zorgen. Zolang de buy-outreuzen echter kunnen rekenen op geldschieters uit het Verre Oosten, moeten ze zich wellicht niet al te veel zorgen maken. Of zou het toeval zijn dat CEO Stephen Schwarzman China deze week vereert met een bezoek? Het land heeft een torenhoog overschot op de handelsbalans én pompte in mei van dit jaar al 3 miljard dollar in Blackstone.

Peter De Groote

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud