Advertentie

Krugman en Mason over het euro fiasco

Paul Krugman in The New York Times spaart zijn woorden niet over het ECB-beleid: 

Krugman besluit met een ironisch:

Hij verwijst ook naar een blogpost van Paul Mason op Idle Scrawl (BBC). Die post toont een indrukwekkende grafiek van hoe Duitsland zijn loonkosten onder controle hield en de periferie niet.

Dat is niet louter een gevolg van de voortreffelijkheid van Duitsland en het geknoei van Zuid-Europa. Duitsland kwam volgens nogal wat economen tegen een gedevalueerde wisselkoers bij de eurozone waardoor het een permanent voordeel had tegenover de periferie.

Banken uit Duitsland en omringende landen leenden naarstig aan diezelfde periferie en financierden zo ook een deel van de export naar die landen. Men zou dus kunnen denken dat er een gedeelde verantwoordelijkheid is voor de problemen.

Er zijn twee elegante oplossingen: ofwel verlaat de periferie de eurzone of er komt een begrotingsunie waarbij belastingsbetalers uit de sterke landen mee betalen voor de burgers in de periferie. Electroraal onverkoopbaar (Mason merkt in deze fase van zijn argumentatie op dat België gewoonweg geen electroraal landschap heeft, maar dit terzijde).

Een tussenoplossing is niet onmogelijk maar vergt charismatische leiders die spreken met autoriteit. Maar net daaraan heerst een pijnlijk gebrek... Conclusie van Mason: het is een euro fiasco.

El-Erian

Mohamed El-Erian, CEO van Pimco, heeft nog een andere visie. Hij ziet een beleidsverandering komen tegenover Portugal, Ierland en Griekenland vanwege de Europese Unie, de ECB en het IMF. De focus zou verschuiven van liquiditeitsvertrekking naar solvabiliteitssteun.

In mensentaal: in plaats van leningen op leningen te blijven stapelen terwijl die landen economisch instorten, de schulden verminderen.

Zo'n wending wordt mogelijk gemaakt door het feit dat de Europese banken inmiddels volop bezig zijn zich te versterken. Ze halen kapitaal op en bouwen riskante posities af. Volgens El-Erian komt het moment snel dichter waarop de schuldenpositie van de probleemlanden fundamenteel kan worden aangepakt.

Wat denkt u? Deelt u de pessimistische kijk van Krugman en Mason of denk u dat El-Erian gelijk heeft en er een fundamentele beleidswijziging komt?

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud