Krugman looft Belgisch 'NoGov'

Premier Elio Di Rupo en Paul Krugman bij een recente passage in de kantoren van De Tijd.

Nobelprijswinnaar Paul Krugman looft in een blogpost nogmaals 'het Belgische recept': 'NoGov, niet regeren zodat ook niet kan bespaard worden.' Geen haast dus voor de onderhandelaars om snel tot een coalitie te komen.

'Nee, het gaat niet over voetbal', zo begint Krugman zijn blogpost die hij gisteren voor de thriller van de Rode Duivels tegen Team USA plaatste. 'Maar aangezien we toch niet kunnen zwijgen over België: een minder bekend feit over het land is dat de Belgische economie het sinds de crisis veel beter heeft gedaan dan zijn buurlanden.'

Nogov

'Hoe hebben de Belgen dit bereikt?', vraagt Krugman zich af. 'Een heersende stelling (leading hypothesis) is dat België het voordeel heeft gehad om lang geen regering te hebben. Daardoor heeft het ook geen snoeiharde besparingen kunnen doorvoeren.'

Krugman zet de prestatie van de Belgische economie af tegen die van Nederland en Frankrijk. België presteerde effectief beter. Het Belgisch bbp nam forser toe dan het Franse, terwijl de Nederlandse economie nog steeds in krimp is.

Vervolgens legt Krugman de link met het structureel begrotingssaldo (saldo gecorrigeerd voor invloeden van de conjunctuur en eenmalige maatregelen) in de drie landen. In België was er tussen 2007 en 2013 een verslechtering, terwijl Nederland en Frankrijk wel saneerden. 'Just saying', klinkt het.

Dat Krugman geen fan is van het Europese besparingsbeleid is geen geheim. Vorig jaar hamerde de Newyorker al eens op dezelfde nagel. 'België is meer gebaat bij zijn politieke verlamming dan Nederland bij het volgen van de verkeerde begrotingsstrategie', klonk het vorig jaar in een blog van dezelfde strekking.

Bocht

Maar deze keer hebben we het gevoel dat de eminente econoom iets te kort en ongenuanceerd door de bocht gaat. Waarom toont Krugman geen grafiek van onze buurlanden mét Duitsland? Dat zou duidelijk aantonen dat onze open economie baat heeft gehad van de economische locomotief Duitsland.

En waarom vermeldt Krugman niet dat België nog 13 miljard euro moet besparen, terwijl landen als Nederland en het Verenigd Koninkrijk al een groot deel van de sanering achter de rug hebben. In een tweet vermeldt Petercam-econoom Bart Van Craeynest nog een aantal ingrediënten van het Belgische recept.

Belgium has done well in the crisis by not going for austerity like @NYTimeskrugman says, and other temporary factors pic.twitter.com/VL1sapsVsw— Bart Van Craeynest (@BVanCraeynest) July 2, 2014

België schreef gisteren geschiedenis op de grasmat. Hopelijk geeft Krugman onze politici geen inspiratie om een andere mijlpaal te verzetten. Die van 541 dagen zonder regering.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud