Advertentie

Landbouwproducten als voer voor inlichtingendiensten en speculatiefondsen

Ik stootte op nog wat interessante literatuur over China. Diary of a Mad Hedge Fund Trader brengt een verhaal over een "avondje met de Chinese inlichtingendienst". Het geeft een soort historische terugblik en tegelijk toont het hoe China zich door het Westen militair bedreigd voelt. 

Blijkbaar is er de vrees in China dat de VS op één of andere manier gaan optreden wanneer het land verder uitgroeit tot een economische wereldmacht. Militair voelt het Rijk van het Midden zich kwetsbaar, bijvoorbeeld voor het afsnijden van de maritieme aanvoer van landbouwgrondstoffen. Het kelderen van wat graanschepen zou een nationale ramp kunnen zijn. 

Maar ook de VS voelen zich terzake kwetsbaar. Onze gekke hedgefundtrader heeft interessante contacten, want hij had eerder ook een lunch met de CIA. De langetermijnperspectieven voor de aanvoer van voedsel, grondstoffen en energie zien er zo benard uit dat ze als een bedreiging voor de Amerikaanse veiligheid worden gezien. 

1,5 miljard stedelingen in opkomende landen kunnen zwaar worden getroffen door bv stijgende voedselprijzen. De voedselprijzen staan inmiddels (het gesprek met de CIA had plaats in augustus 2010) ongeveer op recordhoogtes - ze vielen in maart weliswaar wat terug, maar nieuwe stijgingen zijn zeker niet uit te sluiten. De FAO waarschuwt voor zo'n nieuwe prijsstijgingen als gevolg van hogere graanprijzen. 'We kunnen niet zeggen dat er in maart definitief een einde kwam aan de opwaartse trend', klinkt het in een rapport. En inderdaad, aan onrust is er geen gebrek in de wereld. 

Ongerustheid dus bij veiligheidsdiensten, winsten voor speculatiefondsbeheerders - George Soros kocht genoeg landbouwgrond om een middelgroot land te beginnen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud