Lange weg te gaan

Mooie woorden op het beurspraatje van De Belegger deze middag. Ondanks de kleine winstnemingen van vandaag staat de deur op een kier voor een verdere opwaartse rit in de komende weken. Enkele belangrijke indexen zijn boven de zogeheten 200-daagse gemiddeldes uitgestegen, en dat doet het technisch plaatje een stuk opklaren voor de markten.

Zonder meer goed nieuws, ware het niet dat er toch nog heel wat slecht nieuws in de pijplijn zit. Van de Amerikaanse huizenmarkt bijvoorbeeld. De Alphaville-blog van Financial Times maakt dinsdag melding van een foreclosure-ticker, een teller die het aantal gedwongen inbeslagnames op de Amerikaanse markt voor residentieel vastgoed telt. De cijfers zijn hallucinant: de teller voor 2009 alleen staat al op meer dan 1 miljoen, and counting. Elke 13 seconden moet een huiseigenaar in de VS zijn woning afstaan aan de bank, omdat de hypotheeklast te zwaar weegt.

Kortom, wij blijven bearish. Ook voor wat de banksector betreft. Eerder kon u hier al lezen dat het eerste kwartaal voor de banksector veel beter dan verwacht was, maar vooral door boekhoudkundige kunstgrepen. Niet houdbaar dus, en allerminst representatief voor wat er zich afspeelt in de reële economie.

Heard on the Street van The Wall Street Journal zegt dat dat kunst- en vliegwerk gevaarlijke gevolgen kan hebben in het tweede kwartaal. Dat verliep veel rustiger, ook op de kredietmarkten. In het eerste kwartaal speculeerden banken erop dat de verzekering op hun eigen verplichtingen duurder zou worden (maw. financiële instellingen konden boekhoudkundige winsten in de boeken schrijven, omdat de markt hen weinig solvabel achtte). In het tweede kwartaal keerde de trend, en dreigen er minwaarden door het omgekeerde effect. Zowel banksector, als economie hebben - samen - nog een lange weg te gaan.

Peter De Groote

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud