Langetermijndenken dan toch niet uitgestorven

We merkten het al herhaaldelijk op. Beleggers kiezen, in meer volatiele tijden dan ooit, meer en meer voor kortetermijndenken. Intradaybewegingen op de markten werken als sneeuwballen. Iedereen springt mee op rijdende treinen, waarheen die ook rijden.

Maar temidden van al dat kortetermijndenken konden we toch nog een langetermijnbelegger ontwaren. 30 hoog op Madou, in de toren van Fortis Investments, stelde senior portfolio manager Peter Ranty het Fortis OBAM-fonds voor tijdens een perslunch.

OBAM is op meer dan één vlak een uitzonderlijk fonds. Zo werd het in 1936 opgericht door Franse nonnen (!), om hun vermogen in Nederland te beschermen. In de loop der tijden veranderde het herhaaldelijk van eigenaars, om uiteindelijk bij BNP Paribas Fortis terecht te komen. In die periode kan het fonds een 'impressive track record' (dixit Standard & Poor's) voorleggen.

Het was een vreemde ervaring om een fondsbeheerder te horen spreken over fundamentals, langetermijnsvooruitzichten en het negeren van intradaybewegingen. Zelf tijdens de crisis - de ergste die deze generatie heeft meegemaakt - werd nauwelijks geraakt aan de door velen verguisde buy&hold-strategie. Ranty onderstreepte wel dat het een actieve buy&hold is. Niet in de zin van regelmatig de portefeuille overhoop gooien. Maar actief in de opvolging van de geprefereerde sectoren en aandelen.

Het is verfrissend om iemand over de cycli heen te zien kijken. Hopelijk wordt het binnenkort opnieuw 'hip'. Dan kan de beurs misschien het 'casino-imago' van zich afschudden.

Ben Serrure

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud