Lees kwartaalrapporten als Fed-notulen

Het Amerikaanse resultatenseizoen gaat dinsdag opnieuw van start. Zoals altijd is Alcoa als eerste aan de beurt. Het is het begin van een aantal zenuwslopende weken

De voorbije weken en maanden hebben we vooral gezien dat de 'zachte' economische indicatoren de goede richting uitgaan, zoals het ondernemers- en consumentenvertrouwen. Maar overtuigende, harde cijfers over de industriële productie zijn er nog niet echt. De omzet- en winstcijfers van Alcoa & co zullen duidelijk maken hoe erg het tweede kwartaal was.

Analisten gaan ervan uit dat de winst van S&P500-bedrijven met 36 procent daalde tegenover een jaar geleden. Dat meldt het onderzoeksbureau FactSet Research. Bedrijven uit de grondstoffensector presteerden vermoedelijk het slechtst met een winstdaling van 78 procent, gevolgd door energiebedrijven (-67%). Farma- en nutsbedrijven hielden volgens de prognoses goed stand met een winstdaling van minder dan 10 procent. De technologiebedrijven boekten 29 procent minder winst maar hier is volgens kenners de kans op een positieve verrassing het grootst.

Er waren de voorbije weken opvallend weinig winstwaarschuwingen maar of dat de voorbode is voor 'sterke' kwartaalcijfers of eerder het gevolg van een gebrekkige visibiliteit is niet duidelijk.

Vast staat wel dat beleggers veel aandacht zullen hebben voor de winstvooruitzichten van de bedrijven, ervan uitgaande dat het voorbije kwartaal toch rotslecht was. Zien bedrijven de vraag bij hun klanten opnieuw stijgen? Is dat enkel het gevolg van voorraadafbouw of stijgt ook de vraag bij de eindklant?

Nog veel onzekerheden dus. In de VS hebben bedrijven de gewoonte precieze vooruitzichten te geven voor het komende kwartaal en voor het hele jaar. In Europa en zeker in België is dat niet het geval. Hoogstwaarschijnlijk wagen weinige Belgische bedrijven zich deze keer aan een cijfermatige guidance. De kwalitatieve guidance zal hoogtij vieren. Het is dus niet uitgesloten dat investeerders, net zoals bij notulen van de Federal Reserve of ECB, woord voor woord de guidance zullen uitpluizen op zoek naar positieve dan wel negatieve signalen.

Kristof Wauters van Fortis Bank merkt op dat in de VS de bedrijfsresultaten gemiddeld gezien altijd beter zijn dan de verwachting. Maar de vraag is hoeveel beter het deze keer zal zijn? Zijn collega Geert Ruysschaert stelt dat het eerste kwartaal vrij goed was. Toen scoorde 65 procent van de S&P500-bedrijven boven verwachting. 'Als we dat cijfer opnieuw halen, dan zit het goed. Wordt het minder dan 60 procent dan zou er gedonder op de beurzen op komst kunnen zijn', zegt Ruysschaert.

Veel ruimte voor ontgoocheling is er alvast niet. Het grote verschil met begin april is namelijk dat de aandelenwaarderingen nu een pak hoger liggen. Het publiek zal nu niet zo gemakkelijk gepaaid kunnen worden. Het worden in elk geval een paar spannende weken.

Jan De Schamphelaere

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud