Advertentie

Lehman-nemesis foetert op de 'Charlie Sheen-belegger'

David Einhorn (foto Bloomberg), de nemesis van Lehman Brothers, laat weer van zich horen. In een brief, gericht aan de partners van zijn hefboomfonds Greenlight Capital, ergert hij zich aan de beleggende medemens. Die zijn dezer dagen ultrapositivo’s. En dat is een probleem voor Einhorn, die als notoir ‘shorter’ leeft van dalende beurskoersen.

In de tweede alinea vergelijkt hij de financiële markten met Hollywoodster Charlie Sheen, die de laatste maanden zelfs graag in de aandacht kwam met één van de ergste drugsschandalen die Tinseltown de afgelopen maanden kende.

Einhorn beschuldigt de markten ervan alle nieuws als goed nieuws te zien.

'Net zoals Charlie Sheen, die lijkt te geloven dat alle publiciteit goede publiciteit is, toont recent marktgedrag aan dat we deel uitmaken van de 'alle nieuws is goed nieuws-cyclus'.

 

Volgens Einhorn klopte dit voor zowel de brede markt als individuele aandelen. Einhorn begint op te sommen: een escalatie van de grondstofprijzen, onrust in het Midden-Oosten, de catastrophe in Japan, verstrakkend monetair beleid buiten de VS, een vertraging van de binnenlandse groei. En hopla: de markten schudden het zomaar van zich af.

Ook individuele aandelen leven volgens Einhorn volgens het motto 'alle nieuws is goed nieuws'. En dat is zeker voor Einhorn een probleem. Als notoir shorter gokt hij op koersdalingen van aandelen. En dat loopt nu mis, geeft hij zelf toe. Want simpel gezegd: indien hij goede zaken wil doen, moeten de aandelen waarop hij short gaat, dalen. Maar dat doen ze niet, aangezien de markten alle nieuws als goed nieuws zien en ze daaropvolgend stijgen.

Einhorn legt uit. 'We verwachten enkele moeilijkheden wanneer onze 'shorts' binnenkort goede resultaten zullen aankondigen en de aandelenprijs vervolgens zal stijgen. We waren het afgelopen kwartaal ook herhaaldelijk in de war over bepaalde bedrijven. Wij lazen nieuwsberichten waarvan wij verwachten dat ze het aandeel sterk zouden laten dalen. Maar die aandelen stegen, soms zelfs heel scherp.'

De brief kan eigenlijk ook gezien worden als een excuus voor de gedeeltelijke slechte prestaties van het fonds. De grootste verliezers van het Greenlight-fonds zijn allemaal 'short-positions', volgens Einhorn door die 'goednieuwsshow'.

Begin 2008 ging Einhorn met het fonds short op Lehman Brothers-aandelen. Hij maakte faam door de op een nota bene door Lehman gesponsord congres de boekhouding van het Wall Street-huis volledig door de mangel te halen. Vervolgens boekte hij monsterwinsten toen Lehman enkele maanden later op de fles ging.

Nu kan Einhorn maar beter hopen dat de markten stilaan uit hun ‘Charlie Sheen-modus’ raken. Anders dreigt hij kennis te maken met het aloude dictum van John Maynard Keynes, uitstekend belegger maar hopeloos als speculant: ‘Markten kunnen langer irrationeel blijven dan jij solvabel kunt blijven.’ Het is met andere woorden niet zozeer zaak gelijk te hebben, het is als belegger vooral zaak tijdig gelijk te krijgen van de markten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud