Leugenaars krijgen makkelijker hypotheek in VK

Ik lees net een bericht op de site van The Daily Telegraph dat zo in de galerij der hypotheekexcessen kan bijgeplaatst worden. Deze keer situeren de wantoestanden zich niet in de VS, maar in het Verenigd Koninkrijk.

Blijkbaar heeft BBC Radio enkele bouwende Britten gevonden die wilden getuigen over hoe malafide hypotheekverschaffers hen aanspoorden om te liegen over hun vast inkomen. Zo konden ze immers een grotere lening vastkrijgen, zonder daar wezenlijke garanties tegenover te moeten plaatsen.

De hypotheekinstellingen moeten gedacht hebben dat de huizenprijzen eeuwig zouden blijven stijgen. Met een almaar in waarde toenemend onderpand, was er voor hen immers jarenlang geen vuiltje aan de lucht. Kon de ontlener zijn hypotheek niet terugbetalen, dan sloegen ze gewoon het huis aan.

Ondertussen is ook in het VK de tijd dat de huizenprijzen wild bleven doorstijgen, al even voorbij en werden er volgens The Daily Telegraph de afgelopen maanden erg veel huizen in beslag genomen. Nu nog zicht krijgen op hoe wijdverbreid het fenomeen dat The Daily Telegraph aankaart is, en we weten of de Britten dezelfde weg opgaan als hun buren van over de plas.

Peter De Groote

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud