korte metten

Leven buiten Griekenland

©tijd

Hoe dramatisch de toestand in Griekenland ook moge zijn, de belegger doet er goed aan verder te kijken.

De Bel20 opende met meer dan 4,5 procent verlies. 'Bloedrood' was de Belgische sterindex. Griekenland is een drama, maar de nuchtere marktenwaarnemer weet toch ook wel dat het land maar enkele luttele procenten vertegenwoordigt van de Europese economie. De schulden zitten ook al lang niet meer bij de banken, maar bij internationale overheden.

Waarom dan de bloedrode markten? Omdat die niet kijken naar wat is, maar naar wat zou kunnen gebeuren. De Griekse toestand maakt duidelijk dat het lidmaatschap van de euro niet onomkeerbaar is. Vandaag lijkt een Grexit tot de mogelijkheden te behoren, morgen een Itexit of een Spexit. In dat opzicht is de euro een heel ander beestje dan de dollar: je ziet Californië niet direct de dollar verlaten.

De komende weken kunnen dus best woelig zijn op de markten, zo zeggen de strategen. 'Paniek is een slechte raadgever', heet het bij De Belegger, best niet teveel kopen en verkopen, maar wel kooplimieten in de markt leggen om tegen min 5 procent, min 7 procent, min 10 procent te kopen. 

Normaal raden wij u dit nooit aan, maar toch: wanneer het u allemaal teveel zou worden, bekijk dan de verre buitenlandse media. De nieuwsbrief van Politico meldt dat China Daily Griekenland niet bij de tien topverhalen heeft. In de Times of India is er over het Griekse drama geheel niets te vinden.

De Chinezen zijn met andere dingen bezig: het oprichten van een alternatief voor de Wereldbank bijvoorbeeld. In Silicon Valley kniezen ze ondertussen nog na over het ontploffen van een raket van SpaceX, het bedrijf van de immer ambitieuze Elon Musk. Griekenland is ook daar maar een vaag achtergrondgeluid vanuit Europa, dat volgens sommigen steeds meer een fly-over zone wordt tussen de VS en Azie.

O ja, op de beperkte tijd nodig voor het schrijven van deze column is het verlies op de Bel20 al teruggelopen naar zo'n 2 procent. Er is zelfs al een stijger. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud