Licht aan het einde van de tunnel?

Een reddingsplan voor obligatieverzekeraars, financiële instellingen die borg staan voor miljarden dollars aan uitstaande obligaties, doet de markten vandaag fors opveren. Alhoewel dergelijk reddingsplan geen eenvoudige taak zal zijn, is er misschien toch licht aan het einde van de tunnel. Of zoals John Authers van de Britse zakenkrant Financial Times het omschrijft; 'We vangen een glimp op van hoe de markt een lijn kan trekken onder de huidige crisis.'

Vorige week vrijdag verlaagde het New Yorkse ratingbureau Fitch zijn toprating voor Ambac, de tweede grootste obligatieverzekeraar ter wereld, tot AA. Geen drama zou u denken, maar zonder AAA-rating balanceert Ambac op de rand van het faillissement. De obligaties waar Ambac borg voor staat, zijn immers een stuk minder aantrekkelijk (zowel voor uitgevers als investeerders) zonder hun toprating.

15 miljard dollar

Het bericht dat de verzekeringswaakhond van New York werk wil maken van een noodplan voor bedrijven als Ambac, dat voor het vierde kwartaal alleen al 2,3 miljard euro verlies opbiechtte, is zonder twijfel goed nieuws. Of van het een leien dakje zal lopen, is moeilijker te bepalen. Volgens het plan van de verzekeringsregulator zouden vooral Amerikaanse banken 15 miljard dollar moeten pompen in de slabakkende verzekeraars.

Amerikaanse banken zoals Citigroup en Merrill Lynch moeten immers zelf alle moeite van de wereld doen om hun balansen gezond te houden in het huidige turbulente klimaat. Het is niet uitgesloten dat nog meer SIV's, investeringsvehikels die buiten de balans om miljarden investeerden in risicovolle obligaties, in de boeken zullen moeten opgenomen worden. Tegenover die SIV's moet immers telkens kernkapitaal geplaatst worden; miljarden dollars die anders voor andere doeleinden konden worden gebruikt. Zoals een reddingsplan voor obligatieverzekeraars bijvoorbeeld.

Veel zal dus afhangen hoe de kredietcrisis verder evolueert. Die evolutie is onlosmakelijk verbonden met de lotsbestemming van de Amerikaanse economie. Een zware recessie kan ervoor zorgen dat na de subprimemarkt, ook de markt voor autoleningen- en kredietkaart kapseist. Dat zou ontegensprekelijk slecht nieuws zijn voor de banken en nieuwe miljardenafschrijvingen in de hand werken. Een kortstondige, lichte recessie kan alles wat lichter verteerbaar maken. En de aandelenindexen misschien binnenkort opnieuw naar aangenamere regionen stuwen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud