Live Blog Dexia/FSA

Jacques Guerber, de vice-voorzitter van Dexia, gaf dinsdag na beurstijd een conference call over de resultaten van FSA. Lees hier het verslag van de Live Blog die De Tijd hierover heeft gegeven.

Pieter Suy

18.00 uur:De persconferentie over de cijfers van FSA gaat van start. Dexia-Vice-voorzitter Jacques Guerber verwelkomt de pers.

18.02 uur: Wat zijn de zogenaamde monolines, of obligatieverzekeraars waartoe ook KSA wordt gerekend? Guerber legt uit: een onderneming die zich garant stelt voor de obligaties die bedrijven uitgeven.

18.04 uur: Guerber: 2007 was uitzonderlijk jaar. De activiteiten van de groep zijn het voorbije jaar met bijna 40 procent gestegen tot 1.271 miljoen euro, een record.

18.05: Het marktaandeel op de markt van gemeenteobligaties bedroeg vorig jaar zo'n 25 procent. Eind december was dat opgeklommen tot meer dan 52 procent. In januari is dat marktaandeel verder toegenomen, maar daar straks meer over, belooft Guerber.

18.09: En dan nu de cijfers. Vorig jaar leed FSA een nettoverlies van 65,7 miljoen dollar. In het vierde kwartaal was dat 91,9 miljoen. Dat komt door de waardeverminderingen die FSA moest boeken als gevolg van de kredietcrisis (443,7 mio over heel 2007 en 186,2 mio in het vierde kwartaal). Guerber benadrukt wel dat die waardeverminderingen een 'momentopname' zijn, 'zonder enige economische betekenis'.

18.14 uur: Voor 2007 bedroeg de risicoprovisie 0,8 basispunten. Dat  is slechts 0,2 punten meer dan in het jaar voordien.

18.16: Guerber geeft nu toelichting bij de positie van FSA op de markt. Hij benadrukt dat vooral de zogenaamde CDO's van ABS'en risico's liepen door de subprime-crisis (herverpakte obligaties van ABS -effecten met bijvoorbeeld een hypotheek als onderpand). FSA heeft er steeds voor gekozen niet in dergelijke effecten te investeren. De volledige blootstelling aan die producten schommelt rond de 400 miljoen dollar.

18.19: Terwijl sectorgenoten MBIA en FSA hun AAA-ratings in het gedrang zagen komen benadrukten de kredietratingbureau's Fitch, Moody's en S&P hun AAA-rating voor FSA. Guerber haalt ook laatste stap van beursgoeroe Warren Buffett: die blijkt dus ook vertrouwen te hebben in ten minste een deel van de activiteiten van de kredietverzekeraars, is de boodschap.

18.23: Guerber: 'We wensen niet dat de ratings van onze sectorgenoten sterk zouden dalen. Maar als dat gebeurt, zal dit geen impact hebben op ons.

18.26: Tijd voor vragen!

18.27: Eerste vraag gaat natuurlijk over het nieuws dat Buffett in gemeente-obligaties van Ambac, MBIA en FGIC wil investeren. Guerber vindt dit een 'interessant initiatief'. Hij benadrukt dat FSA hier niet bij betrokken is. Hij merkt wel op dat Buffett alleen in de gemeente-obligaties geld wil pompen en niet in de risicovolle CDO's van ABS'en.

18.30: FSA heeft al vaak gezegd verder te kunnen groeien in het huidige klimaat. Wat zijn de precieze groeiambities? Guerber: het is moeilijk daar precieze cijfers over te geven. Maar de 800 miljard dollar waar Buffett over sprak geeft een idee van de omvang van de markt voor gemeente-obligaties.

Wat de toekomstige groei zal zijn hangt ook af van de verdere evolutie van de Amerikaanse obligatieverzekeraars over de komende weken en maanden, stelt Guerber. Gezien de omstandigheden kan alles daar natuurlijk snel veranderen.

18.45: Hoe staat de markt voor CDO's ervoor? Is er nog een toekomst voor dit segment? Guerber: Buffett heeft al lang nagedacht over dit segment. Hij heeft al langer gesteld dat de markt voor CDO's hem niet echt beviel. Ik ben niet 'Madame Soleil', maar voor te gesofisticeerde producten zoals CDO's van ABS'en zal het nog een lange tijd een pak minder worden. Beleggers zullen nog lang te veel schrik hebben om hier in te beleggen, zegt Guerber. Net dat grote risico was volgens Guerber de reden waarom FSA dergelijke producten vermeed.

18.53: Einde van de conference call. Jacques Guerber bedankt iedereen die de persconferentie heeft gevolgd.

Aan Pavlov en Peter: FSA heeft in januari zijn marktaandeel inderdaad nog verder zien aandikken. Vorige maand had de groep een marktaandeel van 70 procent in het segment voor gemeenteobligaties.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud