Live Blogging Fortis

Bank-verzekeraar Fortis maakte deze ochtend zijn resultaten voor 2007 bekend. Om 12.30 organiseert de groep hierover een persconferentie. Die kan u vanaf dan hier rechtstreeks volgen via onze Live Blog.

12.30 uur:  De persconferentie staat op het punt te beginnen. De pers stroomt de conferentiezaal binnen, in afwachting van de Fortis-managers die toelichting zullen geven bij de cijfers.

12.36: De persconferentie gaat van start. Woordvoerder Wilfried Remans verwelkomt de aanwezige pers. Gedelegeerd bestuurder Jean-Paul Votron, financieel directeur Gilbert Mittler en Herman Verwilst, vice-voorzitter, zitten de persconferentie voor.

12.37: Votron begint zijn toelichting op de jaarcijfers van Fortis. 'Analisten reageerden deze ochtend tevreden op het feit dat we ze heel veel informatie hebben gegeven. We zullen dat nu ook doen.'

'2007 was een 'tremendous year' voor Fortis. We zijn dan ook trots op de feiten. Maar natuurlijk heeft de subprimecrisis op onze resultaten gewogen.' Votron toont zich ook tevreden met de integratie van het vorig jaar overgenomen ABN AMRO. 'Ondanks de kredietcrisis hebben we in 2007 een robuuste nettowinst van 4 miljard euro gerealiseerd.'

12.40: '27 procent van de winst van Fortis komt buiten de Benelux,' zegt Votron. Dat past binnen de strategie van Fortis, dat vorig jaar nog aankondigde om tegen 2009 zo'n 30 procent van zijn winst buiten de Benelux te realiseren.

12.43: Votron gaat dieper in op de resultaten van de bankpoot. In België was er vooral een sterke groei voor de  Personal Banking en Private Banking. Fortis' afdeling zakenbankieren zette vorig jaar ook een sterke prestatie neer. 'Met de overname van ABN AMRO zullen we ook onze positie in de Benelux verder kunnen versterken.'

12.48: 'De verzekeringstak zette een indrukwekkend resultaat neer in 2007,' zegt Votron. In België stegen de bruto-inkomsten met 11 procent. 'Maar ook de internationale expansie is op kruissnelheid' Fortis is als verzekeraar onder meer ook actief in Hongkong, Frankrijk, en ook Duitsland.

12.50: Hoe zit het met negatieve impact van de subprime-crisis? Votron: 'Ondanks de hoge kwaliteit van onze subprime-CDO-portefeuille hebben we de meest strenge waarderingsmodellen toegepast.We hebben de subprime-problemen wel degelijk onder controle, benadrukt Votron. Votron maakt ook duidelijk dat Fortis over een voldoende buffer beschikt om nieuwe schokken op te vangen.

12.54: Vooruitblik op 2008. 'Ik zal voldoende werk hebben in 2008. Ik zal er voor zorgen dat de integratie van ABN AMRO een groot succes wordt en dat onze solvabiliteitspositie zo stevig mogelijk zal zijn.'

12.56: Votron zegt met ABN een goede overname te hebben gedaan. De integratie van de groep zal zo'n 1,5 miljard euro kosten, zoals eerder aangekondigd. 'Maar als het met minder kan, zullen we ook tevreden zijn.' De integratie van de Nederlandse bankgroep verloopt trouwens bijzonder vlot, zegt Votron. De integratie van de Asset Management-afdeling van ABN AMRO zal op 1 april van start gaan.

13.01: Votron: 'Onze kosten-inkomstenratio blijft boven het gemiddelde van de sector'. Toch is het de eerste keer in vier jaar dat deze ratio niet is verbeterd bij Fortis.

13.04: Votron herhaalt dat er exclusieve gesprekken zijn over een transactie die de solvabiliteit van de groep verder kan verhogen.

13.06: Fortis heeft drie prioriteiten voor dit jaar: een verdere groei van de kernactiviteiten, de beheersing van de kosten en een succesvolle integratie van ABN AMRO. Votron zegt wel dat de marktomstandigheden dit jaar moeilijk zullen blijven.

13.09: Tijd voor vragen. Iemand vraagt naar vooruitzichten voor 2008. Votron: 'We geven geen precieze winstprognoses. De marktomstandigheden zullen moeilijk blijven, en we doen een onderzoek naar onze kosten. Maar onze kernactivteiten doen het nog steeds erg goed.'

13.13: Fortis kondigde deze ochtend aan dat een aantal recente transacties een positieve impact van 3,2 miljard euro heeft gehad op de solvabiliteit van de groep. Zit ook de 'misterieuze transactie' die deze ochtend werd aangekondgd ook in dat cijfer? Mittler (financieel directeur): 'Ja. De impact is omvangrijk, en daarom hebben we besloten nu al aan te kondigen dat er een transactie op komst is. Binnen twee, drie weken zullen we meer informatie kunnen geven.'

13.19: Is Ping An (de Chinese verzekeraar die hoofdaandeelhouder is van Fortis, PS) betrokken bij de exclusieve onderhandelingen? Mittler: 'Ik zal geen enkele naam geven.' Er werd in de media ook gesproken over een verdere verkoop van verschillende activa. De verkoop van Artemis zou bijvoorbeeld 1 miljard euro moeten opleveren. Mittler bevestigt dat de Fortis zo'n 1 miljard wil ophalen met de verkoop van verschillende transacties.  Of Artemis daar bij betrokken is wil Miller niet kwijt. De verkopen zouden normaal gezien wel in de loop van dit jaar moeten plaatsvinden.

13.25: Wanneer moet Fortis geen waardeverminderingen meer boeken?  Votron: 'We hebben net een zo streng mogelijk waarderingsmodel gehanteerd om dergelijke waardeverminderingen in de toekomst te vermijden.'

13.31: Hoe zit het met de tewerkstelling na de integratie van ABN AMRO? Herman Verwilst: 'We hebben onze plannen niet aangepast. De indruk bestaat dat we minder mensen hebben aangeworven, maar eigenlijk hebben wel vorig jaar netto meer personeel aangeworven. Het klopt wel dat er met ABN AMRO al overlappingen zijn, en dat er jobs zullen worden geschrapt, maar dat was al bekend.'

13.40: De persconferentie is ten einde. Fortis blijft intussen terrein winnen in Brussel. Op dit moment staat het aandeel 3,6 procent hoger op 14,80 euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud