LIVE-gesprek met de redactie van De Belegger

Tussen  16.00 uur en 16.45 uur kregen we op Bear&Bull Blog de redactie van De Belegger op bezoek over de neergang van de aandelen InBev, Delhaize en Fortis.

We kregen een aantal bijzonder interessante vragen voorgelegd van u, waarop Gert Bakelants, Geert Smet en Frank De Mol, analisten van De Belegger, volgende antwoorden formuleerden (we hernemen telkens de gestelde vraag):

Ivm fortis, was het aankoop van aandelen van 2 voor 3 aan 15 euro de voorbode van het verzwegen huidig resultaat? Kon men niet vroeger daarover communicren, vooral ivm de rommelhypotheken?Is het verstandig fortis te vertrouwen naar de toekomst toe?Is fortis nu goedkoop?Is het teveel afgestraft door de beleggers?Is het een paniek reactie?

Gert: De kapitaalverhoging heeft uiteraard te maken met de financiering voor de overname van ABN Amro en staat los van de kwartaalresultaten. Die resultaten voldoen overigens aan de prognoses die men in het prospectus van de kapitaalverhoging vermeldde. Van misleiding is dus alleszins geen sprake. De huidige koersafstraffing kadert in een algeheel wantrouwen ten aanzien van de sector (subprime) en niet zo zeer tegenover Fortis zelf. Het aandeel is inderdaad te fors afgesraft, maar in het huidige negatieve klimaat kunnen goedkopen aandelen best nog wel goedkoper worden. Net zoals in het verleden (vergelijk met de situatie in 2002 toen eveneens wantrouwen ten aanzien van de sector hoogtij vierde) leidt dit tot koopkansen, althans voor wie wat verder in de toekomst durft kijken.

Wat zijn uw bedenkingen bij het uitstellen van de resultaten bij ABN Amro, vorige week. Kunnen we daar het ergste verwachten? Is ABN Amro slecht bestand tegen de huidige crisis?

Geert: Vandaag stond in het kwartaalverslag van Fortis te lezen dat de resultaten van de activiteiten van ABN-Amro - althans voor het gedeelte dat Fortis wil overnemen - voldoen aan de eerdere verwachtingen die gesteld zijn door het oude management bij de publicatie van de kwartaalcijfers van de Nederlandse bankgroep in september. Het uitstel van de resultaten kan met diverse elementen te maken hebben, maar dat Fortis aangeeft dat er momenteel geen problemen moet toch een geruststellend element zijn.

Ivm Delhaize: analisten zeggen al jaren dat het aandeel in hun top-5 staat. Het is al gestegen boven 70 euro maar nooit lang. Altijd neemt de dollargevoeligheid de bovenhand. Wat kan daar aan gedaan worden om het aantrekkelijk te maken als LT-aandeel? Noteert ook lager dan peer group members.

Frank: Delhaize haalt nu eenmaal 70% van de omzet uit de Verenigde Staten. Hierdoor is het dollargevoelig. Om het dollarrisico helemaal uit te schakelen rest er maar één oplossing: de Amerikaanse activiteiten verkopen. Maar dat kan niet de bedoeling zijn. Abstractie makend van de dollar, mag de omzetevolutie in de Verenigde Staten trouwens gezien worden. Bovendien is Delhaize deels ook op een natuurlijke manier ingedekt doordat het schulden heeft uitstaan in dollar en het kosten (o.m. personeelkosten) maakt in dollar. Bovendien kan, wat vandaag een nadeel is, morgen een voordeel worden.

Kan u zeggen hoeveel de 10% blootstelling aan gestructureerde kredieten die Fortis vandaag bekendmaakte, nominaal betekent in euro ?

Geert: De totale blootstelling aan de zogenaamde CDO’s of gestructureerde kredieten is bij Fortis circa 5,3 mrd. euro op een totale portefeuille van 53 mrd. euro. Hierop moest de groep over het derde kwartaal circa 140 mln. euro afschrijven. Dit is al bij al vrij beperkt afgezet tegenover een totale kwartaalwinst van circa 800 mln. euro. Fortis bevestigde trouwens dat de winst dit jaar zal uitkomen op 4,2 mrd. euro.

Beste, is het eigenlijk nog wel veilig om in Belgische aandelen te investeren, rekeninghoudend met het eventueel uiteenvallen van België, en de slechte reputatie die we stilaan aan het opbouwen zijn in het buitenland? Zoja, welke zijn dan de aandelen die daar het best tegen bestand zijn, en tevens koopwaardig?

Gert: De correlatie tussen de resultaten van een Belgisch beursgenoteerd bedrijf en de huidige politieke problemen is doorgaans klein. Gelukkig maar. Sommige bedrijven kunnen er tijdelijk wat meer last van hebben: Omega Pharma wijst er zelf op dat maatregelen om meer generische producten op de markt te brengen, vertraging oploopt. Onthoud vooral dat u belegt in een onderneming, ongeacht diens nationaliteit, en kijk naar de groeivooruitzichten en de waardering van dit specifieke bedrijf. Het bedrijf moet zelf voor zijn ‘goede reputatie’ zorgen.

Is het nu gedaan met de volatiele markten en gaan we nu voluit voor de nieuwe crash?

Geert: De volatiliteit in de financiële markten heeft grotendeels te maken met de faktor onzekerheid. Indien er onzekerheid heerst op de financiële markten drukt dit op de beurskoersen. Sinds eind juli weegt de term kredietcrisis op de financiële markten en dan vooral op de financiële aandelen.

Na de publicatie van de kwartaalcijfers van de grote Amerikaanse zakenbanken midden september en door de renteverlaging van de Amerikaanse centrale bank verdween de onzekerheid over de kredietcrisis naar de achtergrond. Vandaar dat de beurzen sinds midden september een mooi parcours aflegden.

De afgelopen weken moeten verschillende Amerikaanse (zaken)banken, met Citigroup voorop, toegeven dat hun resultaten toch wel vrij negatief evolueren en dat de kredietcrisis zijn sporen in de cijfers nalaat. Miljarden dollars worden vandaag afgeschreven. Dit weegt vandaag opnieuw op vooral de financiële sector. Die hebben momenteel hun crash al achter de rug. De Belgische beurs, met een overgewicht aan financiële aandelen, presteert heel zwak. Bovendien komen dan ook nog een aantal Bel20'ers aandraven met teleurstellende resultaten. We weten dat vandaag teleurstellen wordt beloond met een forse koersafstraffing.

We bevinden ons wellicht al in de laatste fase van de beursdaling. Mogelijk kan er nog enkele % af, maar wanneer de beursdaling in het journaal komt, betekent dit meestal een sein om te kopen

Wat te doen met ing, fortis, dexia, aegon, arseus, agfa... etc. Alle in jullie portefeuille. Volgende week denk ik dat er van uw winst van 5,1% niets meer over zal zijn in het blad De Belegger over 2007, en dan zal de vraag bij heel wat abonnees zijn wat hen te doen staat.

Gert: Onze abonnees weten heel goed wat hun te doen staat, dat zal in de toekomst niet anders zijn. In het volgende nummer wordt de ‘Nader Bekeken’ overigens volledig aan de financials in de Lage Landen gewijd. Onverbloemd en duidelijk, met concrete adviezen. Ook over Agfa, dat we niet in portefeuille hebben (dat zit bij de concurrentie dacht ik), laten onze adviezen niets aan onduidelijkheid over. De Belegger is een onafhankelijke gids in goede en minder goede tijden. Deze laatste zijn overigens af en toe nodig om op lange termijn superieure rendementen te kunnen behalen. En daar slagen we al jaren, zelfs decennia in.

Het is alsof alle bedrijven slachtoffer zijn geworden van het negatieve klimaat als ze met wat slechter cijfers naar voor komen. Op de Finance Avenue (zoals ook in bijlage van de Tijd vermeld stond), heeft Gert (Bakelants) verteld dat de pharmasector zoals "Omega Pharma" nog een groeisector is? Hoe ziet hij dat? En waarom behoort Omega Pharma tot de favoriet aandeel in vergelijking met Fortis ?

Frank: Mindere cijfers worden in het huidige klimaat genadeloos afgestraft. Sinds de omzetwaarschuwing (vermindering met 50 mln. euro) van midden oktober verloor Omega Pharma 460 mln. euro aan marktkapitalisatie. Buiten alle proportie. Hierdoor noteert Omega Pharma tegen minder dan 1,5 keer de verlaagde omzetverwachting. Erg laag voor een zuivere OTC-speler. Het is meer een kwestie van wantrouwen in het management momenteel, want er is nog steeds groei en de komende jaren zal die groei ondersteund worden door de expansie in Oost-Europa en Rusland. Dankzij de beursgang van Arseus is de balans fel verbeterd en beschikt het over de nodige middelen om eigen aandelen in te kopen, bijkomende overnames te doen.

De inflatie kan/zal aantrekken. Welke sectoren of beleggingsinstrumenten hebben het dan goed gedaan in het verleden?

Geert: Stijgende inflatie is in principe negatief voor obligatiebeleggers. Goud en goudmijnaandelen doen het dan weer meestal goed in periodes van hoge inflatie. In de aandelensectoren doen in dergelijke periodes vooral voeding, grondstoffenaandelen, consumentengoederen het goed. Sectoren die u moet vermijden omwille van de stijgende rente : nuts- en banksector. Een stijgende inflatie kan erg negatief werken op de beurs als de inflatie wordt vergezeld van een dalende economische activiteit (de term: stagflatie). Vandaag is een dergelijk scenario niet aan de orde.

Een periode van fors stijgende rente verwachten we echter niet. Momenteel wordt in de VS echter vooral de klemtoon gelegd op het aanzwengelen van de economische groei. Dit betekent er mogelijk nog bijkomende renteverlagingen worden doorgevoerd in de VS. Vandaag hield bovendien de ECB de rente stabiel

Wat mogen we van de BEL 20 nog verwachten mocht de dollar nog verder blijven verzwakken??

Frank: Een verder en bruuske daling van een munt is nooit goed. De verzwakkende dollar is in twee opzichten negatief. Het vermindert de concurrentiekracht van de Europese bedrijven en de in dollar behaalde omzet wordt afgeroomd. We mogen dus verwachten dat een verder dalende dollar een negatieve impact heeft de Europese beursindexen. Binnen de Bel 20 halen onder meer Agfa-Gevaert, Delhaize en UCB een belangrijk deel van de omzet uit de Verenigde Staten.

Ik heb al jaren Pfizer in mijn portefeuille. Jaren wordt het aandeel aanbeden, doch heb ik amper 10% rendement na al die jaren. Het werd door Gert recent tijdens Finance Avenue getipt als koopwaardig farma-aandeel. Maar wanneer vliegt de koers nu eens naar boven?

Gert: Het was een ander pannellid in het slotdebat dat Pfizer als kooptip meegaf. Niettemin wil ik wel beamen dat de farmasector in haar geheel aantrekkelijk gewaardeerd is. De timing van de grote remonte is uiteraard nog onzeker, maar zal wellicht geen jaren meer uitblijven. Vergelijk het met de telecomsector: die werd het voorbije lustrum ook gedumpt en ze werd steeds goedkoper. Sinds vorig jaar wordt de sector echter terug opgepikt en wordt ze opnieuw als veilig en defensief beschouwd. Het kan verkeren, ook in gunstige zin. Bij farma wellicht ook, daar zit al heel veel slecht nieuws in de koers verdisconteerd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud