Advertentie

Maandagochtend in het teken van Poetin

©REUTERS

Het overzicht van de dag totnogtoe, met in de hoofdrol Vladimir Vladimirovich Putin.

- Poetin, dus. Het westen schreeuwt al een hele ochtend moord en brand over het referendum op de Krim. Niet volgens internationaal recht en in strijd met de grondwet van Oekraïne, aldus Catherine Ashton. Onze eigenste Didier Reynders vertoeft momenteel in Saudi-Arabië, maar zelfs van daaruit wist hij al te vertellen dat ‘fase 2’ van de Europese sancties vandaag zal ingezet worden. Concreet: individuele actoren die het referendum mogelijk maakten zullen hun reisvisa verliezen en hun buitenlandse tegoeden bevroren zien worden. Poetin zelf, of andere Russische topfiguren, hebben zich voorlopig nog niet laten horen.

- Op de Krim laten ze er intussen geen gras over groeien. Op 1 april zal de roebel de Oekraïense munt hryvnia vervangen. En ze gaan ook in dezelfde tijdzone als Moskou zitten. En het parlement wordt omgedoopt van Rada tot… Doema. De officiële aanvraag om tot de Russische federatie toe te treden, is door het parlement goedgekeurd.

- 237 miljard euro. Zoveel zal het kosten moesten we in Vlaanderen een ‘Krimmeke’ willen doen. Dat blijkt alvast uit het cijferwerk van Warande-cijferaar Remi Vermeiren.

-  Het valutaschandaal blijft de gemoederen in de City beroeren. Een trio banken, Citi, Barclays en RBS, heeft nu beslist om de bonussen voor hun valutateams te bevriezen tot duidelijk wordt hoe groot het schandaal precies is. Bedragen zijn daarbij niet bekend, maar als je weet dat een toptrader jaarlijks zo’n 2 miljoen dollar kan vangen, hoeven we daar verder geen tekeningetje bij te maken, zeker?

-  Het geld blijft vlot rollen in telecomland. Nu telt Vodafone 7,2 miljard euro neer voor het Spaanse kabelbedrijf Ono.

-  Ook miljarden op overschot in de energiesector. Het Duitse RWE verkoopt zijn olie- en gasdivisie aan de Russische miljardair Michail Fridman.

-  Een Grand Scénic die 7 liter per 100 kilometer zuipt in plaats van de beloofde 4,5? Genoeg reden om naar de rechtbank te stappen en je geld terug te eisen. Het hele verhaal doet wel vragen rijzen over de Europese standaardtesten die het gemiddelde verbruik van nieuwe wagens bepalen.  

- En nog: IBA heeft zijn minderheidsbelang in het Canadese PharmaLogic verkocht. Dit jaar een netto meerwaarde van 3,5 miljoen euro.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud