Machteloze Fed

De Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, snoeide een uur geleden onverwacht 75 basispunten van zijn richtinggevende rentetarief. Tot vanmiddag gold de verwachting dat de Fed op 30 januari (het volgende rentebesluit van het openmarktencomité) zijn rente met 50 basispunten zou verlagen.

De Fed geeft de markt dus veel meer dan waar het op gehoopt had. Ten eerste handelt hij onverwacht en laat hij de optie open om op 30 januari nogmaals de rente te verlagen. Ten tweede is het de eerste keer sinds 1984 dat de Fed zo fors de rente verlaagt. Waarom dan geen euforie?

Omdat niemand in de markt nog lijkt te geloven dat een renteverlaging, zelfs al is die onverwacht en agressief, de Amerikaanse economie van een recessie zal behoeden. 'Ze zit al in een recessie', klonk het maandag nog bij Belgisch topeconoom Geert Noels. 'De VS gaan er zeker een tegemoet', zeggen beurshuizen Morgan Stanley, Merrill Lynch en Goldman Sachs.

Daarnaast zijn er geen aanwijzingen dat de kredietcrisis op zijn einde loopt. De spanningen op de geldmarkt zijn dan wel verminderd, maar bij vrijwel elke publicatie van kwartaalresultaten van banken blijkt dat de financiële 'toppers' zich consequent misrekenen. Dinsdagmiddag biechtten zowel Bank of America als Wachovia groter dan verwachte afschrijvingen op. Dat obligatieverzekeraars als Ambac mogelijk tegen een faillissement aankijken, is al evenmin positief te noemen.

Ook de toelichting van de Fed was weinig opbeurend te noemen. Daarin klonk het dat 'binnenstromende data' erop wijzen dat de Amerikaanse huizen- en arbeidsmarkt geen sporen van verbetering toont, integendeel. Een combinatie van al die factoren en het 'geschenk' van de Fed, dat de geruchten voedt dat de Amerikaanse economie er erger aan toe is dan velen denken, houden de markten aan de grond.

Enkel goede bedrijfsresultaten, in het bijzonder uit de bankensector, kunnen de huidige onrust temmen. Tot zolang zullen aandelenkoersen de speelbal blijven van speculatie, daytraders en andere kortetermijndenkers. Niets geeft momenteel uitzicht op een langgerekte opwaartse rally. De superveiling van de Fed en de ECB eind december begeesterde niet, het pakket belastingverlagingen evenmin, de renteverlaging vandaag ook al niet. Onzekerheid troef. De Fed staat machteloos aan de zijlijn.

Peter De Groote

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud