korte metten

Malleyuan

©EPA

Nu ook China tot de club der muntonwaarders is toegetreden, beschikken de Amerikanen - tegen wil en dank - over 's werelds enige resterende grote sterke munt.

Officiële statistieken zijn altijd het mindere nattevingerwerk, maar de Chinese economische statistieken zijn al helemaal met een korrel zout te nemen. Niemand die gelooft dat de groei echt nog pal op de door Peking gewenste 7 procent ligt, zoals de Chinese cijferaars ons willen laten geloven. 

Credit Suisse wijst er op dat de 'niet-officiële data' zoals het elektriciteitsverbruik, de spoorwegcargo's en de autoverkopen een heel ander plaatje schetsen. 's Werelds tweede grootste economie zweet op dit ogenblik niet één maar drie (huizen, kredieten, investeringen) uiteengespatte zeepbellen uit en dan is het niet geheel onlogisch dat de bedrijven en gezinnen even op de rem gaan staan.

Beleggers zien ook niet geheel onterecht in de plotse manier waarop Peking de yuan onderuit haalt een signaal van grote bezorgdheid over de lokale economie. En dus sturen ze de aandelenmarkten voor de tweede dag op rij stevig lager. Vraag is ook hoe lang Washington zal toekijken, nu Europeanen, Japanners én Chinezen om ter snelst hun munt de prak in proberen te rijden. 

Ook politiek is lang niet alles in China peis en vree. Dat leert mij een erg boeiend stuk in de jongste worp van The Economist. Over Beidahe, blijkbaar het Blankenberge van de Chinese apparatsjiks. 

U raadt het: The Economist is - samen met de eveneens onvolprezen Die Zeit - mijn lijfblad. En blijkbaar ben ik niet de enige. De Britse uitgever Pearson verkoopt zijn belang in The Economist in een transactie die het weekblad op 1,3 miljard euro waardeert. Niet slecht voor een blad dat de Schotse hoedenmaker James Wilson in 1843 opstartte om van leer te trekken tegen de protectionistische Corn Laws.

And finally:

Mallejan. Het woord van de dag. Staat nog altijd in ons verkeersreglement. Puntje 53.5.

Geen wonder dat minister voor Mobiliteit net als door de NMBS ook door de wegcode de bezem wil. Mocht u willen weten hoe een mallejan of boomezel er uit ziet, kunnen we zeer warm het kleine maar fijne Karrenmuseum in Essen aanraden. Respecteer wel de wegcode als u naar het Hoge Noorden van onze contreien kart. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud