Advertentie

Manke banken omzeilen

Wat vernamen we dit weekend? Ook de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBRD) komt in beeld om de banken te omzeilen omdat ze te weinig kredieten (zouden) verstrekken. Het gaat hier – voorlopig toch - niet om Italië of Spanje, omdat de EBRD daar niet voor dient, maar wel om landen uit opkomend Europa (waaronder het veelgeplaagde Slovenië).

Ter opfrissing: de EBRD werd in 1990 opgericht om de voormalige communistische landen uit Oost-Europa te helpen om over te schakelen op een markteconomie. Vorig jaar leende ze 9 miljard euro uit. De EBRD verstrekte de voorbije jaren trouwens voor 260 miljoen euro leningen aan vier landen die de Arabische Lente mogen/mochten beleven.

In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, zijn het niet enkel Europese landen die geld pompen in dit geesteskind van François Mitterrand. Dat zijn er in totaal een zestigtal, waaronder (naast de meeste landen van de EU) ook de VS, Japan, Canada, Nieuw-Zeeland, Marokko,… en de Europese Investeringsbank.

Overigens, die EIB zou naar verluidt overwegen om in te grijpen op de markt van kredietverstrekking door herverpakt schuldpapier op te kopen.

Ze zou dit doen omdat de Europese Centrale Bank zich steeds meer laat meetrekken in het Europese ziektebedje van beleid-door-hoopvolle-woorden. De EIB is echter slecht geplaatst om ABS’en op te kopen. Niet alleen heeft de instelling veel te weinig kapitaal (een kapitaalverhoging moet goedgekeurd worden door de EU-landen, politiek gezien zeker niet evident), het is ook niet gezegd dat ze daar de expertise voor heeft. De EIB specialiseert in het verstrekken van kredieten. Dat is een heel andere business dan zakenbankgewijs verpakte leningen screenen op hun kredietwaardigheid.

Advertentie
Gesponsorde inhoud