Marc Faber, de Oostenrijkse School en het Grote Gelijk

Op Bear&Bull hebben we regelmatig aandacht voor de visies van Marc Faber, zoals in dit overzicht waar Marc Faber niet enkel een financiële crisis zonder weerga voorspelt, maar ook een oorlog.

Steven De Klerck situeert op zijn blog S. De Klerck de heel actuele standpunten van Faber in de context van het denken van de Oostenrijkse School, in twee uitgebreide blogposten: Don't Be Fooled deel 1 en deel 2. 

Zijn conclusie, op basis van de inzichten van de Oostenrijkse School van van citaten van Faber, is dat we afstevenen op massale inflatie of depressie, of alletwee tegelijk.

De Klerck biedt heel wat interessante links aan, waarbij ook het Ludwig von Mises Institute niet mag ontbreken.

Mijn visie? Hoe interessant de stellingen van De Klerck ook mogen zijn, ik ben altijd wantrouwig wanneer iemand één school binnen een wetenschap het grote gelijk toeschrijft. Hebben voorzitter Ben Bernanke van de Federal Reserve of Nobelprijswinnaar Economie Paul Krugman een andere visie? Geen nood, we noemen ze "economische kwakzalvers" of "criminelen".

Zoals zo vaak in dicussies over de al dan niet nakende instorting van het systeem of over de eventuele teloorgang van de Westerse valuta ten voordele van het goud, speelt op de achtergrond (of op de voorgrond) een bij uitstek politiek debat over nut en onnut van overheidstussenkomst en over in welke mate de vrije markt op zichzelf kan of moet worden gelaten.

Een meer evenwichtige bespreking van de Oostenrijkse School vindt u mijns inziens op de Engelstalige Wikipedia, met een aantal sterke maar ook zwakkere punten van deze stroming. Maar goed, lees vooral zelf de standpunten van De Klerck en leg ze naast die van Paul Krugman bijvoorbeeld. En u kan het gerust oneens zijn zonder daarom een crimineel of een kwakzalver te zijn!

Roland Legrand

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud