Advertentie

Markten in de ban van rente en werkloosheid

De markten hebben een paar grote evenementen om naar uit te kijken: de rentebeslissing van de ECB straks om kwart voor twee gevolgd door de persconferentie, en de Amerikaanse werkloosheidscijfers vrijdag. 

Het is vooral de persconferentie van de ECB die spannend is. Voorzitter Jean-Claude Trichet licht dan, om half drie, het zo goed als zeker onveranderde rentebeleid toe. Gaat hij zeggen dat 'sterke waakzaamheid' is geboden inzake de inflatie, dan komt er bijna zeker in juni een nieuwe verhoging. 

(Zie een vorige post over het taalgebruik van de ECB en wat het betekent voor de rente)

Dat zal dan de euro verder doen stijgen tegenover de dollar. Free Exchange (The Economist) is niet erg bevreesd voor die daling - het is een manier om onevenwichten weg te werken. Anders wordt het wanneer die daling heel bruusk zou zijn - maar die kans schat de blog laag in, eenvoudigweg omdat er zoveel landen zijn met grote dollareserves die geen enkel belang hebben bij een instorting van de munt. Wel proberen landen hun resereves meer te diversifiëren, bijvoorbeeld door het kopen van goud

De Fed is nu eenmaal veel minder dan de ECB bereid de rente op te trekken - de werkloosheid blijft op het beleid van de Amerikaanse rente-autoriteiten wegen. Vrijdag om 14.30 uur krijgen we overigens een nieuw zicht op de Amerikaanse werkloosheid. Er wordt verwacht dat er 180.000 banen bijkwamen in april, maar gisteren kwam het ADP-banenrapport onder de verwachtingen uit. 

De marktconsensus ziet de Fed begin volgend jaar de rente optrekken, maar niet iedereen is het daar mee eens.

Volgens hoofdeconoom voor het VK bij SocGen Brian Hilliard is de hoge werkloosheid genoeg om die renteverhoging in de VS uit te stellen tot midden 2012. 

Meer over dit alles en een overzicht van de markten vanop de financiële redactie om 12 uur. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud