Markten zakken ondanks quasi zekere renteverlaging

De Amerikaanse werkgelegenheid daalt voor het eerst in vier jaar. De kredietcrisis lijkt dus wel degelijk effect te hebben op de bredere economie en de druk op de Federal Reserve om de rente te verlagen neemt sterk toe.
De werkloosheidsgraad blijft weliswaar onveranderd op 4,6 procent, maar economisten wijzen er tegenover de WSJ.com  op dat dit percentage wordt geholpen door een daling met 340.000 van het aantal arbeidskrachten. Bij een gelijke participatiegraad op de arbeidsmarkt zou de werkloosheid naar 5 procent zijn gestegen.

Economen denken nu door de band genomen dat de Federal Reserve op 18 september de richtinggevende fed funds rente met 25 basispunten gaan verlagen tot 5 procent. Er zijn evenwel ook economen die zeggen dat de cijfers van vandaag pleiten voor een verlaging met 50 basispunten.

Marketbeat  stelt bovendien vast dat het aantal banen in de financiële sector nog niet kromp en dat de daling in de vastgoedsector nog beperkt is. Wanneer ook daar de werkgelegenheid onder druk komt te staan, zullen de cijfers helemaal alarmerend worden.

In een eerste reactie daalden de aandelen en de dollar en steeg het goud, dat blijkbaar zijn rol speelt van veilige haven. Ook de koersen van de Amerikaanse staatsobligaties stegen.

De Herb Greenberg blog op MarketWatch zegt over de cijfers dat "de enige verrassing is dat iemand dit verrassend vindt". Een interessante bedenking op die blog: nu het vrijwel helemaal zeker is dat de Fed de rente moet verlagen, zakken de aandelenkoersen toch nog. Terwijl anders het vooruitzicht op een renteverlaging als positief wordt beschouwd. Het toont nog maar eens aan hoe onzeker de aandelenmarkten zijn.

Roland Legrand

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud