Marktmanipulatie in milliseconden

Op de website van The New York Times staat een interessant artikel te lezen over het zogenaamde 'high frequency trading'. Met enorm krachtige, hypersnelle computers kunnen traders miljoenen orders aan een enorme snelheid versturen. Tegenstanders van de handelswijze noemen het marktmanipulatie en verwijten dat de high frequency traders miljarden verdienen op de kap van anderen.

Hoe werkt het? High frequency traders betalen een bepaald bedrag, waardoor ze iets sneller dan de rest op de hoogte worden gebracht van bepaalde beurstransacties. Iets sneller betekent hier 0,33 milliseconden, of 0,03 seconden. Als de supercomputers opvangen dat de vraag naar een bepaald aandeel begint te stijgen, kopen ze veel sneller dan de gemiddelde trader, een grote lading aandelen in aan de nog lage prijs. Dit gebeurt in automatisch in stukken gekapte orders, om de transactie goed verborgen te houden. Na de aankoop worden de aandelen onmiddellijk terug in de markt gezet. De koers begint te stijgen, omdat er veel kopers zijn. Zo maken de traders veel winst, zonder risico, want ze weten dat er veel vraag is naar het aandeel.

Per aandeel komt de uiteindelijke winst misschien niet zo hoog uit, maar als je bekijkt dat er duizenden aandelen worden verhandeld, is het potentieel eindeloos.

Banken als Goldman Sachs, die een recordwinst haalden uit de tradingactiviteiten, geven toe gebruik te maken van high frequency trading. Goldman Sachs zegt er wel meteen bij dat ze geen onfair voordeel hebben.

Larie natuurlijk. Elke belegger die niet met dezelfde wapens strijdt - en dat zijn er veel - is de pineut van dergelijke activiteiten.

De SEC liet intussen weten dat ze de activiteiten onderzoekt.

Ben Serrure

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud