Meer van die klare wijn, Fortis!

Zondagavond kregen de Fortisaandeelhouders eindelijk wat ze wilden: meer duidelijkheid over het huishouden van bank die ze de voorbije zomer hielpen om het Nederlandse ABN AMRO over te nemen. De Belgisch-Nederlandse bank-verzekeraar had vrijdag weliswaar een pandoering van meer dan 10 procent nodig, om hun aandeelhouders die geste te doen, maar Fortis schenkt nu eindelijk klare wijn. Of toch wijn die iets minder troebel is dan vorige week.

Tot zondagavond wist de markt weinig over hoe Fortis de kredietstorm doorstaan had. De groep publiceerde begin november cijfers voor het derde kwartaal en zei daarbij dat het een portefeuille van 53 miljard euro aan gestructureerde kredieten bezat. Zowat een tiende daarvan of ruim 5 miljard betrof 'subprime-effecten', obligaties gelinkt aan risicovolle Amerikaanse hypotheken. Over hoe die portefeuille subprimekredieten in de maanden daarop evolueerde, zweeg Fortis in alle talen. En dat terwijl zowel Amerikaanse als Europese grootbanken miljardenverliezen opbiechtten op hetzelfde soort effecten.

Bizar is dat Fortis met twee scenario's op de proppen komt voor de evolutie van zijn subprimeportefeuille. Onder scenario A (een gunstig) komt de jaarwinst, zonder de verkoop van Caifor, uit op 4 miljard euro. In scenario B, waarbij 'conservatieve' afwaarderingsmethodes gebruikt werden, zakt dat cijfer naar 3 miljard euro. Bij de derdekwartaalcijfers sprak Fortis nog van een verhoopte jaarwinst van 4,2 miljard euro.

In het slechtste scenario ligt de jaarwinst van Fortis dus een kwart lager dan de in november geformuleerde ambities (of ongeveer 60 cent per aandeel). Van de publicatie van de derdekwartaalcijfers tot vrijdagavond, toen Fortis op 13,26 euro sloot, verloor het aandeel bijna een derde van zijn beurswaarde. Een prijs die betaald werd voor te veel stilzwijgen, een dure overname ABN AMRO en het slagzinnetje 'duidelijkheid krijgt u op 7 maart, bij de publicatie van de jaarcijfers'.

Kan het aandeel nu opnieuw aan een mooie opwaartse rit beginnen? Dat is twijfelachtig. Ten eerste zal er tot 7 maart twijfel blijven bestaan over het gunstige A-scenario uit het persbericht van zondagavond. Analisten, bijvoorbeeld die van Breakingviews, wijzen erop dat Amerikaanse grootbanken bij de publicatie van hun vierdekwartaalcijfers de conservatieve afwaarderingsmethode gebruikten. Het is geweten dat Merrill Lynch miljarden provisies aanlegde voor verliezen op consumentenkredieten (zoals auto- en kredietkaartleningen) die nog konden opduiken.

Ten tweede blijft de dure overname van ABN AMRO als een zwaard van Damocles boven Fortis hangen. De financiering van de 24 miljard euro die Fortis daarvoor moet ophoesten, is bijna rond, maar de markt beschouwt de operatie (en vooral integratie) als riskant en de overnameprijs duur.

Ten derde ligt een remonte van de financiële sector moeilijk, omdat Europese en Amerikaanse grootbanken de voorbije maanden bewezen hebben zich systematisch te vergissen in hun afschrijvingprognoses. Citigroup en Merrill Lynch zaten er recent naast, met alle gevolgen voor hun beurskoersen vandien en ook de Europese bankreuzen moesten vorig jaar groter dan verwachte verliezen opbiechten.

Wat de beurskoers van Fortis wel kan helpen, nog meer dan de bevestiging van een dividend in cash, is klare wijn. Hopelijk heeft de bank uit de pandoering van vrijdag geleerd dat snelle, gerichte en heldere communicatie belangrijk is en zelfs een bijna-verplichting is in turbulente tijden als deze. Wat ook kan helpen, zijn conservatieve afwaarderingmethodes die rekening houden met een worst case scenario. Dat kan tijdelijke schokken opleveren, maar op langere termijn kan enige nuchterheid en realisme de banksector enkel ten goede komen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud