Advertentie
opmerkelijk

Melexis voor het eerst groter dan Bekaert

Melexis-CEO Françoise Chombar ©Dieter Telemans

Bekaert is voor het eerst in jaren niet meer de grootste West-Vlaming van het Brussels koersenbord: die eer gaat nu naar het 110 jaar jongere Melexis.

Op de Brusselse beurs maakt staaltechnologiegroep Bekaert vandaag een stevige uitschuiver. De Chinese staalkoordrivaal Shougang stuurde een stevige winstwaarschuwing uit. Volgens Shougang is de prijzenslag op de Chinese staalkoordmarkt in het tweede halfjaar nog geëscaleerd.

Bekaert zelf had vorige maand in het jongste activiteitenverslag al gewaarschuwd voor 'verdere prijserosie' op de Chinese bandenmarkt. Staalkoord wordt gebruikt als versterking van autobanden.

De tijding van Shougang onderstreept nog eens dat het voor Bekaert niet evident is de winstmarges te herstellen. De West-Vlaamse industriële trots incasseerde in 2011 met de implosie van de lucratieve zaagdraadmarkt een opdoffer van jewelste. De vraag naar ultradunne zaagdraad om siliciumonderdelen voor zonnepanelen te versnijden, verschrompelde door de overcapaciteit op de markt voor zonne-energie.

 

De beurswaarde van Bekaert implodeerde samen met het voormalige goudhaantje van 5 miljard naar 1,48 miljard nu. En zo is de 135 jaar oude groep in beurswaarde nu voor het eerst kleiner dan de 110 jaar jongere streekgenoot Melexis , een producent van chips voor de autosector (zie grafiek onderaan). 

Dat kan op het eerste gezicht vreemd ogen: de omzet van Bekaert lag over boekjaar 2013 met 3,19 miljard meer dan 11 keer hoger dan die van Melexis (zie tabel hierboven). Het eigen vermogen - het opgebouwde spaarpotje van de aandeelhouders - is bij Bekaert ook nog steeds 7 keer groter.

Marges

Maar feit is wel dat de rendabiliteit van Bekaert stukken lager ligt dan die van Melexis. Op elke 100 euro haalde Melexis vorig jaar 23 euro bedrijfswinst, tegenover slechts 4 euro voor Bekaert. Bovendien illustreert Shougang dat Bekaert ook in 2014 ondanks de doorgevoerde besparingen een moeilijk jaar beleeft, terwijl Melexis nog maar eens op een boerenjaar afstevent, met een omzetgroei van 20 procent.

Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud