Meredith Whitney strikes again

Aansluitend bij de vorige Bear&Bull:

Meredith Whitney, de analiste van beurshuis Oppenheimer die eerder al voorspelde dat Citigroup zijn dividend zou schrappen, strikes again.

In een analistenrapport snoeit ze (opnieuw) fors in de winstvooruitzichten voor Amerikaans bankreuzen Goldman Sachs, Merrill Lynch, Lehman Brothers en Morgan Stanley. Gemiddeld verlaagt ze haar verwachtingen voor het lopende kwartaal met 41 procent, voor het volledige boekjaar zelfs met 48 procent.

Aanleiding voor het nieuwe, scherpe rapport van Whitney zijn de boekhoudkundige bokkensprongen van de waarde van credit-default swaps, contracten die bescherming bieden tegen wanbetaling van een obligatie. In het eerste kwartaal konden die nog met meerwaarden in de boeken worden geschreven, maar het tweede kwartaal belooft een stuk minder gunstig te worden, denkt Whitney:

Met nog drie weken te gaan tot het einde van het tweede kwartaal, blijven de wereldwijde financiële markten aanhoudende zwakte vertonen. De toekomst van de financiële instellingen (de banken die hierboven vernoemd werden) ziet er een stuk minder rooskleurig uit dan hun marktwaardering nu laat uitschijnen.

De analiste heeft het niet begrepen op het recente herstel van de financiële aandelen. Dat begon in maart, kort nadat de Federal Reserve zakenbank Bear Stearns van de ondergang redde. Steeds meer waarnemers stellen zich vragen bij de houdbaarheid van de huidige koersniveaus.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud