Advertentie
netto

Minder Belgen overschrijden belastingdrempel met meerdere spaarboekjes

©BELGAIMAGE

Vorig jaar gaven 3.166 Belgische gezinnen in hun belastingaangifte de intresten op hun spaarboekjes aan. Dat zijn er 10 procent minder dan in 2019.

Intresten op gereglementeerde spaarboekjes zijn vrijgesteld van roerende voorheffing tot een bedrag van 980 euro (inkomsten 2021). Wie meer intresten int, betaalt op het surplus een roerende voorheffing van 15 procent. Haalt u de intresten bij dezelfde bank, dan zal de bank die roerende voorheffing aan de bron afhouden. Overschrijdt u de drempel via meerdere spaarboekjes bij verschillende banken, dan bent u zelf verplicht daarvan aangifte te doen. De 3.166 Belgische gezinnen die deze aangifte in 2020 deden, leverden de fiscus 3,1 miljoen euro aan roerende voorheffing op.

980
Roerende voorheffing
Wie meer dan 980 euro aan intresten van spaarboekjes opstrijkt, moet op het surplus een roerende voorheffing van 15 procent betalen.

Met de ultralage rentes moeten Belgen al een stevig bedrag op hun spaarboekje(s) hebben om de belastingvrije drempel te overschrijden. Tegen een rente van 0,11 procent moet het spaarvolume al meer dan 890.909 euro zijn om meer dan 980 euro intresten op te strijken. Bovendien werken almaar meer banken ontradend om dergelijke grote bedragen op het spaarboekje te plaatsen. Sinds 1 juli kunnen klanten van ING nog tot 250.000 euro op gereglementeerde spaarboekjes plaatsen. Alles boven dat bedrag wordt naar een zichtrekening overgeheveld die tot 250.000 euro geen rente biedt. Boven die drempel rekent ING België een strafrente van 0,5 procent aan. Ook kleinere banken als Puilaetco, ABN AMRO en Triodos besloten al vermogende particuliere klanten te laten betalen om grote bedragen te sparen.

De essentie
  • In de belastingaangifte van 2020 gaven 3.166 Belgische gezinnen aan dat ze meer dan 980 euro aan intresten opstreken via spaarboekjes bij verschillende banken.
  • De aangifte 'vergeten' is geen optie meer. Het meldpunt bij de Nationale Bank zal volgend jaar ook de saldi van de bankrekeningen van Belgen bevatten.
  • De strafrentes van sommige banken werken ontradend om grote bedragen op het spaarboekje bij één bank te laten staan.

300 miljard

De strafrentes hebben geen effect op de spaarinlages. Een rondvraag van De Tijd toonde vorige week nog aan dat het totale bedrag op spaarboekjes in de eerste jaarhelft tot net geen 300 miljard euro is gestegen. Of Belgen de strafrentes omzeilen door hun spaarcenten over verschillende banken te spreiden is weinig waarschijnlijk. Het aantal aangiftes daalt immers.

Vanaf volgend jaar bevat het meldpunt bij de Nationale Bank ook het saldo van de bankrekeningen die Belgen aanhouden.

De aangifte ‘vergeten’, zoals vroeger wel eens gebeurde, is geen goed idee. In het verleden had de fiscus nauwelijks mogelijkheden om te controleren of u bij verschillende banken klant was. Met de komst van het Centraal Aanspreekpunt (CAP) is dat veranderd. Het CAP, georganiseerd bij de Nationale Bank, verzamelt van elke Belg de rekeningnummers van de bankrekeningen die hij heeft. Vanaf volgend jaar zal ook het saldo van die rekeningen zichtbaar zijn. Belastbare intresten van spaarboekjes 'vergeten' aan te geven is dan helemaal uit den boze.

Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud