Minderheidsaandeelhouders kunnen ook in Frankrijk scoren

Tonnen bedrijfsresultaten  vandaag en de Brusselse beurs is er vanmiddag duidelijk tevreden over. Laat mij  toch even de grens oversteken voor opvallend nieuws over Carrefour dat 60 procent van zijn wereldwijd vastgoed gaat onderbrengen in een apart beursgenoteerd bedrijf. 
Hierbij wordt bewezen dat de macht van de minderheidsaandeelhouders ook in Frankrijk om zich heen grijpt. De druk kwam van de Franse miljardair Bernard Arnault en van de Amerikaanse groep Colony Capital die bestuurderszitjes verwierven na het nemen van een belang van 9,1 procent.
De directie van Carrefour bood lang weerstand tegen een dergelijke operatie, zo waarschuwde topman José Luis Duran eerder voor de kwetsbaarheid van de marges. Dat is volgens Alphaville ook wel begrijpelijk, want met bijvoorbeeld een sale-and-leaseback operatie (in essentie het vastgoed verkopen en dan terug huren) zouden de warenhuizen hun broodnodige operationele flexibiliteit op het spel zetten. Huurverhogingen zouden bijzonder ongelegen kunnen komen.
Door nu het vastgoed onder te brengen in een beursgenoteerd vehikel kan Carrefour nog controle behouden over het vastgoed en toch cash verwerven om daarmee de morrende aandeelhouders te sussen. Al naargelang hoe u het bekijkt, kan u de operatie halfslachtig of creatief noemen.

Roland Legrand

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud