Advertentie

Mongolië, de ultieme grondstoffenplay

Mongolië? Dat is steppe, nomaden en de Gobi-woestijn. En Ulaanbaatar, de hoofdstad die nu en dan eens opduikt in een quiz.

En belangrijker voor de belegger. Mongolië is 'the ultimate resources play', een '3G-land' en staat voor ‘gigantisch economisch potentieel’ en ‘enorme beurshausse’.

De beurs van Mongolië, die grotendeels uit steenkool- en andere mijnen bestaat, steeg sinds begin dit jaar met meer dan 100 procent. Die steekt er wereldwijd met kop en schouders bovenuit. Sinds begin 2010 ging de beursindex zelfs maal vijf. Maal vijf!

Mongolië. Het klinkt exotisch voor beleggers en is het ook. Maar als ook gerenommeerde economen het land beginnen ontdekken als economisch wonder...

 Willen Buiter, hoofdeconoom van Citigroup, publiceerde vorige week een rapport ‘Moving beyond emerging markets and BRIC’. Buiter legt er zijn nieuw concept Global Growth Generators (3G) uit, als alternatief voor BRIC, Next Eleven, Nine Nazgul en andere acroniemen.

3G-landen zijn die landen die de komende jaren en decennia het snelst zullen groeien (uitgedrukt in bbp per capita). Op nummer één staat Mongolië. Andere 3G-landen zijn China, India, Egypte, Nigeria, Bangladesh, Indonesië, Irak, de Filippijnen, Sri Lanka en Vietnam. (zie pg 42 van rapport)

Mongolië dus op nummer één maar het land vertrekt wel van een heel laag bbp - zelfs lager dan dat van Congo.

Mongolië profiteert van de 'Iron Silk Road', schrijft het beurshuis Nomura. Het is een buurland van China en de grond zit vol koper, goud, ijzererts, steenkool en uranium. Meer is er in principe niet nodig. 'The ultimate resource play', zo spreekt Macquarie Research over Mongolië.

'Mongolië was een communistisch land, een land van nomaden. Pas de laatste jaren zijn er schatten in de grond gevonden. En iedereen springt op de kar', zegt een specialist. Zowel beleggers als de grote mijnbouwgroepen zoeken return in de steppegronden van het uitgestrekte land. 'Mongolië is een goudmijn, letterlijk en figuurlijk.'

En hoe kan de Belgische particulier verdienen aan het Mongoolse verhaal? De meest voor de hand liggende manier is via de beursnoteringen van sommige Mongoolse mijnbouwers in Frankfurt, Canada of Londen.

Maar voor die beleggers heeft econoom Buiter nog een waarschuwing. Wie investeert in 3G-landen moet tegen een stootje kunnen. 'Growth will not be smooth. Expect booms and busts.'

Sean Darby van Nomura wijst er bijvoorbeeld op dat Mongolië in 2009 nog 236 miljoen dollar noodsteun kreeg van het IMF om een instorting van de economie en het bankensysteem te vermijden.

Jan De Schamphelaere

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud