Monstervangst waardepapier roept resem vragen op

Een vreemd en door de internationale pers onderbelicht bericht bereikte maandag onze redactie. De Italiaanse financiële politie deed vorige week een hallucinante vonst aan de Zwitsers-Italiaanse grens. In een dubbele bodem van de koffer van twee mannen van Aziatische afkomst werden voor 134,5 miljard dollar aan Amerikaanse staatsobligaties aangetroffen.

U leest het goed. 134,5 miljard dollar. Een niet te bevatten bedrag. Even in perspectief plaatsen: een reiziger mag normaal maximum 10.000 euro meenemen over de Italiaanse grens zonder dit aan te geven.

Het gaat om 249 'Federal Reserve Bonds', die elk een half miljard dollar waard zijn. Daarnaast werden nog 10 zogenaamde 'Kennedy Bonds' aangetroffen, met een waarde van 1 miljard dollar per stuk.

De Italiaanse politie riep de hulp in van de Amerikaanse autoriteiten. De Amerikaanse beurswaakhond SEC onderzoekt het staatspapier, maar sprak zich nog niet uit over de echtheid. Op zich al opmerkelijk: mochten het valse obligaties zijn, dan is de kwaliteit (om het met de woorden van een Italiaanse nieuwssite te zeggen) 'mindboggling'.

De Italiaanse overheid kruist alvast de vingers dat het hier wel degelijk om echte obligaties gaat. Als het immers om echt waardepapier gaat, heeft Italië recht op 40 procent van de waarde van het gesmokkelde geld bij wijze van boete. 40 procent van 134,5 miljard dollar. Juist. Zo'n 38 miljard dollar, of vijf maal het bedrag dat nodig is voor de heropbouw van de door een zware aardbeving getroffen Abruzzi-regio. Ook de Italiaanse staatsschuld zou wel varen bij een vangst als deze.

Helaas voor de Italianen zijn er enkele aanwijzingen dat het om vervalsingen gaat. Zo zouden er geen Kennedy Bonds van een miljard dollar bestaan, volgens enkele nieuwssites. Bovendien zijn obligaties van een dermate hoog bedrag nooit in de handen van particulieren. Ze zijn enkel beschikbaar voor staten, wat het verhaal nogal onwaarschijnlijk maakt.

Wordt bewezen dat de obligaties vals zijn, dan wacht de twee betrapte mannen een stevige celstraf. In de VS hoopt men alvast op dit tweede scenario.

Maar zelfs dan dringen enkele vragen zich op. Hoeveel van dit minutieus vervalst papier circuleert al? Er verschenen in de internationale pers voor dit voorval al berichten over een 'parallelle markt' voor vervalst waardepapier.

Een tweede vraag die zich stelt is die naar een eventueel verborgen agenda van de mannen. Eerst werd bericht dat het om twee Japanners zou gaan. Dit werd echter nooit bevestigd, wat de geruchtenmolen op volle toeren doet draaien. Er duiken hier en daar geruchten op, als zou het niet om Japanners, maar om Noord-Koreanen gaan. U voelt hem komen: economische oorlogsvoering.

Al in de Tweede Wereldoorlog brachten bepaalde landen perfect vervalst geld van de vijand in omloop, om het financieel systeem te destabiliseren. hier en daar wordt gevreesd voor eenzelfde tactiek uit Noord-Koreaanse hoek.

In welke richting het verhaal ook evolueert, er wachten ons nog de antwoorden op een lading erg interessante vragen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud