Advertentie

Mooi weer en fruitsla

Dit is een gastbijdrage van Rik Dhoest, vermogensbeheerder bij Delta Lloyd Bank.

Het mooi weer zit er aan te komen, de lente hangt in de lucht. De koffers staan bijna klaar om begin maart de 32ste jaarlijkse Raymond James-conferentie over kleine en middelgrote aandelen in Orlando bij te wonen. Vorig jaar leverde dit talrijke tips op.

Dit jaar zal dit niet anders zijn. Het is en blijft belangrijk de bedrijven te voelen, te kennen, het management te ontmoeten, ze te bestoken met vragen. Ik wil kopen wat ik ken, begrijp, versta. En de verrijking van kennis zal niet alleen op de diverse bedrijven slaan, maar biedt ook de mogelijkheid om dieper te graven in de evolutie en toekomstmogelijkheden van de diverse sectoren.

Vorig jaar leverde deze zoektocht in de onuitputtelijke vijver een mandje met favoriete aandelen op in de volgende sectoren : spraaktechnologie, telecom, medische verzorging, olie (zowel diensten- als exploratiebedrijven), bedrijven in de verzekeringssector, banken, software en zelfs een bedrijf in de verguisde steenkoolsector.

Deze selectie werd dan ook uitvoerig beschreven in Geld & Beleggen van De Tijd van 17 april 2010 : ‘Vissen in een onuitputtelijke vijver’ – Selectie uit het aanbod van 10 000 kleine en middelgrote aandelen op Wall Street.

Tijd voor evaluatie

Voor de nieuwe mand is het nog even wachten tot half maart (artikel is voorzien op 26 maart 2011); We willen evenwel een kleine evaluatie niet onthouden.

 

Alle koersen zijn in dollar. Centurylink heette in april 2010 nog Centurytel en Cogent werd overgenomen door 3M aan 10,51 dollar.

Gemiddeld bracht dit 16.53% op in dollar. We houden noch rekening met de wisselkoers noch met de dividenden. Nochtans vielen er zowel bij Allstate (ongeveer 3.5% bruto), Centurylink (bijna 7%) alsook New York Community Bancorp (6%) bovendien deftige dividenden te rapen.

We kunnen tevreden zijn over onze selectie. Minpunten waren Allstate, Cogent (dit cashrijk bedrijf met goede resultaten - jaar na jaar - werd ons inziens te goedkoop van de markt gehaald ),  alsook CVS Caremark dat sinds het dispuut met Walgreen (distributie van hun producten) niet echt uit de negatieve spiraal kon geraken.

Onze kolenboer Peabody Energy stelde ons als vreemde eend in de bijt geenszins teleur en de kers op de taart of lekkere fruitsla vonden we bij National Oilwell Varco. De groep is bekend voor boorapparatuur voor olie en gas en inspectiemateriaal voor olievelden.

De hoge olieprijs stuwt dit aandeel vandaag nog altijd richting hogere regionen en een koersdoel van 90 dollar lijkt op termijn niet eens onmogelijk. We blijven ook Apache koesteren. Het aandeel kreeg een terugslag tijdens de Egyptische revolutie (30 procent van hun productie ginds) maar heeft een inhaalbeweging te goed. Onze kolenboer Peabody hebben we vervangen door Consol Energy, maar daarover dus later meer.

De nieuwe selectie komt er aan eind maart. We hopen een zelfde return te mogen aanschouwen in de lente van 2012.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud