Advertentie

Moraliserend discours verhult Europese hoofdbekommernis: bankencrisis vermijden

Ivan Van de Cloot (Itinera) legt uit dat de Europese schuldencrisis de bankensector opnieuw in een crisis kan storten. Als er geen draagvlak is in Europa voor solidariteit, dan moeten de zwakke landen maar in gebreke blijven en de schuldeisers - dus de banken - moeten dan verlies erkennen. Dat is een optie die nu een volstrekt taboe is in Europese kringen. Daar is ook een reden voor: de banken dwingen verliezen te erkennen, kan tot een nieuwe crisis leiden.

De meer voor de hand liggende piste is dan ook dat deze maand Europa toch tot meer solidariteit komt met de noodlijdende landen. Duitsland zal dan allerlei maatregelen opleggen om de concurrentiekracht van Europa te vergroten, maar eigenlijk staat dat los van het eigenlijke bankenprobleem.

Het is vooral politieke pasmunt om een sceptische Duitse publieke opinie te paaien met een moraliserend zegebulletin. Zijn er landen in moeilijkheden? Dan is dat een kwestie van collectieve zonde, waar collectieve boete tegenover moet staan. Het zijn culturele archetypes, die meestal niet met enige werkelijkheid overeenkomen, maar met verzekerd politiek succes. Maar uiteindelijk geldt vooral dat de banken niet opnieuw in de problemen mogen komen.

Deze maanden zijn cruciaal voor het Europese verhaal. Wat is uw standpunt?

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud